Spraakmakend nieuws: Roos Abelman wordt vanaf 1 januari 2024 de nieuwe vaste presentator van Spraakmakers. Momenteel is zij al regelmatig te horen als invaller bij het Radio 1 programma. Roos Abelman is de opvolger van Ghislaine Plag, zij gaf onlangs aan te stoppen bij Spraakmakers.

Duiding en diepgang

Roos Abelman is al ruim 20 jaar werkzaam als journalist. Ze leerde het vak bij de BBC en werkte vervolgens als verslaggever, programmamaker en presentator. Momenteel is zij ook een van de vaste gezichten van het onderzoeksprogramma Pointer. Afgelopen seizoen heeft ze - met invalbeurten - al de sfeer geproefd bij de radiotalkshow. 

'Spraakmakers is een fantastisch programma om te maken', licht Roos toe. 'Alles zit erin: het gesprek van de dag, boeiende gasten, snelheid en tegelijkertijd ook de duiding en de diepgang waaraan onze luisteraars behoefte hebben. Ik heb heel veel zin om dit programma dagelijks te presenteren, ik kan niet wachten tot het januari is.' 

Groot hart voor journalistiek

Mediadirecteur Sandra Hilster: 'We zijn heel blij en trots dat Roos Spraakmakers op NPO Radio 1 gaat presenteren. Spraakmakers weet dagelijks het nieuws te duiden, heeft de hoofdrolspelers van het nieuws aan tafel en heeft oog voor de menselijke verhalen achter de actualiteit.

Roos is scherp in het gesprek, heeft een groot hart voor de journalistiek en weet onderwerpen in perspectief te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat Spraakmakers met Roos het huidige succes nog verder zal uitbouwen.'

Wisseling van de wacht

Naast Roos (van maandag tot en met donderdag) is Carl-Johan de Zwart elke vrijdag te horen als vaste presentator. Daarnaast blijft Roos, naast Anna Gimbrère en Marijn Frank, bij Pointer op NPO 2 te zien als een van de drie presentatoren.

Spraakmakers is elke dag te beluisteren van 09:30 - 11:30 uur op NPO radio 1.