In de podcast vertelt cabaretière Sanne Wallis de Vries het verhaal van onze Tweede Kamervoorzitter, Khadija Arib. "Die avond legt ze haar hand op haar meisjeshart en belooft ze altijd in zichzelf te geloven."

Khadija Arib

Dat rolmodellen belangrijk zijn voor kinderen, staat als een paal boven water. Belangrijk voor de fantasie en bovenal gezond voor de ontwikkeling. Onze collega's van Zapp gingen voor de podcast 'Sterke Verhalen van Super Meiden' op zoek naar Nederlandse heldinnen en kwamen uit bij Annie M.G. Schmidt, Nikkie de Jager, Tabitha Foen-A-Foe, Lieke Martens, Noraly Beyer en, zoals je waarschijnlijk al had verwacht; Khadija Arib. 

"Dit is het verhaal van een meisje dat de zon probeerde te vangen", begint Sanne Wallis de podcast. "Alles is mogelijk als je klein bent en opgroeit in Hedami. En in dit Marokkaanse dorp wordt op 10 oktober 1960 een meisje geboren dat Khadija Arib heet."

Eigenlijk is ze altijd al een strijder geweest. "Op het moment van aftellen, schoppen alle kinderen hun slippers aan de kant. 'Klaar voor de start, af.' Op blote voeten rennen Khadija en Souffian en de rest van de kinderen naar de zon toe. Zodra het einde van de straat inzicht komt, reikt Khadija met haar arm, hand en gestrekte vingers naar de zon. Maar die gaat sneller onder dan haar benen kunnen bijhouden. Snakkend naar adem, vallen Khadija en Souffian voorover op hun knieën. 'Toch was ik sneller', zegt Souffian. 'Ach, houd toch je muil', reageert Khadija gefrustreerd en vertrekt naar huis."

Lees ook:

Sanne Wallis vervolgt haar verhaal. "De tranen vallen op haar stoffige voeten die zo hard hun best hebben gedaan. Ze vraagt haar moeder of het haar ooit gaat lukken om de zon te pakken. Haar moeder zucht diep, en kijkt op naar oma. Haar oma die heeft wel een antwoord voor het verdriet van haar kleindochter: 'Habibi, luister altijd naar je hart. Daar schuilen alle antwoorden die je zoekt én geloof in jezelf. Doe deze twee dingen en je kunt alles - zelfs het vangen van de zon.' Die avond legt Khadija haar hand op haar meisjeshart en belooft altijd in zichzelf te geloven."

Niets is onmogelijk, geloof in jezelf

"Als haar meester vraagt wat ze later wil worden, roept ze vastberaden: 'volksdansers'. Hij moet daar om lachen. Volgens hem zijn er drie mogelijkheden voor meisjes: als dienstmeid werken bij een rijk gezin, zwoegen in een fabriek voor weinig geld of heel hard studeren. En dat laatste besluit ze te doen, alleen niet in Marokko." In Nederland studeert ze eerst op het mbo, dan hbo en daarna gaat ze naar de universiteit van Amsterdam, vertelt Sanne Wallis. Want, de belangrijkste boodschap aan de jonge luisteraars luidt: niets is onmogelijk, geloof in jezelf.

Benieuwd naar het hele verhaal van Arib (dat stiekem ook leuk is voor volwassenen)? Ga naar 'Sterke Verhalen van Super Meiden' in je favoriete podcastapp!