Tuinieren: voor de één werkt het therapeutisch, voor de ander is het een verplichting om korte metten te maken met de jungle achter je huis. Waarom groeien er bij de buren allerlei groenten in eigen tuin, en kan jij met moeite een viooltje in leven houden? The Washington Post deelt haar tips voor de beginnende moestuinder!

Moestuin

#1 Focus op dure supermarktproducten 

Ten eerste, om je niet onder valse voorwendselen verder te laten lezen: er is geen magisch recept dat leidt tot de perfecte tomaat op je balkon. De sleutel tot succes zit ergens anders: focus op groenten en fruit met een hoog prijskaartje in de supermarkt. Dat houdt de motivatie hoog, maakt extra vrolijk als het lukt en het scheelt flink in de portemonnee, we blijven Nederlanders natuurlijk...

Lees ook:

#2 Kies voor meerjarige groenten

Als je dan toch besluit om je ziel en zaligheid in een plant te stoppen, kies dan voor groenten die het meerdere jaren volhouden. De zaden zijn misschien prijziger dan die van de eendagsvliegen, maar het kan wel jarenlang plezier opleveren. Denk bijvoorbeeld aan artisjokken. De start van het groeiproces vergt wat liefde en aandacht, maar als de planten het eenmaal doen, pluk je daar ieder jaar de vruchten van, letterlijk.

Artisjokken

#3 Kweek je eigen kruid 

Ieder gerecht smaakt beter met het juiste kruid. Helaas kosten een paar takjes verse basilicum of munt al snel twee euro. Best zonde, helemaal omdat een zakje met zaadjes nog goedkoper is dan die paar blaadjes uit de supermarkt. Bijvoorbeeld rozemarijn, peterselie en munt kun je allemaal makkelijk thuis kweken. Heb je geen tuin? Geen probleem, want met deze zaden kun je je dus ook binnen op het tuinieren storten. Hier lees je stap voor stap hoe je deze kruiden straks voor altijd op voorraad hebt in de keuken!

Kweek je eigen kruid

#4 Nooit meer noten kopen

Mocht je nu gezegend zijn met een tuin, kijk dan eens of er ruimte is voor een notenboom. Noten zijn in de supermarkt aan de dure kant, terwijl er genoeg noten zijn die je ook in je eigen achtertuin kunt laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan de hazelaar: iedere herfst zul je worden verblijd met handenvol hazelnoten, zonder dat de boom veel aandacht vraagt.

# 5 Vergeet de tomaat niet

Misschien niet het duurste product dat er te vinden is in de supermarkt, maar vergeet de tomaat niet! Zeker voor de beginnende tuinder zijn tomatenzaden een goede aanwinst. Het groeiproces van de tomaat begint binnen en wanneer de plant groot genoeg is kan ze naar buiten, de zon tegemoet! Hier lees je alles over het kweken van de perfecte tomaat.

De supermarktschappen zijn altijd gevuld. Dat beeld is zo vanzelfsprekend, dat we bijna vergeten dat producten niet in plastic verpakkingen uit de lucht komen vallen. Voedsel komt ergens vandaan, kent een oorsprong en een groeiproces. Door zelf bezig te zijn met het verbouwen van onze energiebronnen, zijn we ons daar weer even van bewust. En dát, is ook wat waard.

Meer groene inspiratie?

KRO-NCRV geeft om de aarde. Met onze programma's, artikelen en acties proberen we de wereld steeds wat groener te maken. 

Chinese wintergroen