Een jaar waarin hij in zijn eigen wereld leeft, een nieuw album ‘In Het Diepe’ uitbrengt en de zorg draagt voor zijn zieke zoontje. "Voor mij was het uitbrengen van de plaat het moment om weer te gaan leven en mijn energieke ik te laten zien."

Fresku

De afgelopen periode was  pittig voor Fresku. "Het woord ademen is voor mij heel belangrijk. Niet alleen in letterlijke zin, maar ook in de spreekwoordelijke. Toen deze plaat uitkwam, had ik daarvoor eigenlijk al een periode waarin ik in mijn eigen wereld zat."

Teruggetrokken in zijn nest 

"Zo'n album maken, dat is een eenzaam ding wat je dan doet. Het is best een introspectieve plaat. Daarbij kwam ook mijn zoontje die twee jaar geleden ziek geboren werd, waardoor ik als vader in een soort nest ben gedoken en de hele wereld een beetje heb laten zitten.

Het is zo gegroeid doordat ik niet kan omgaan met crises

Fresku

Vluchten

Fresku leefde al in zijn eigen isolement voordat de wereld op slot ging. "Ik ben iemand die vlucht in het werk. Dat is aangeleerd gedrag en dat is moeilijk om af te leren. Het is niet hoe ik oorspronkelijk in elkaar zat als kind. Het is zo gegroeid doordat ik niet kan omgaan met crises en tegelijkertijd weet wat ik heel goed kan, en me daar dan volledig op stort. Tot nu toe heeft dat ook iedere keer gewerkt."

Lees ook:

Van het ziekenhuis naar de studio

Het album was al lange tijd in de maak, ook voordat zijn zoontje ziek werd. "Het was een plaat waarin ik mij echt wilde bewijzen als rapper. Ik wilde laten zien hoe goed ik ben, wat typerend is voor de rapmuziek. Toen mijn zoontje ziek was, maakte het mij allemaal niet meer uit en had ik behoefte aan iets anders.

Als ik in de studio was omdat ik toch moest werken, wilde ik vanuit mijn hart spreken. Toen is 'In Het Diepe' echt ontstaan. Zonder dat we het doorhadden, heeft het feit dat mijn zoontje ziek is geworden veel bijgedragen aan die plaat. Dan ga je automatisch niet mee in die wereld die aan je trekt. Ik was in het Ronald McDonald huis of ik was in de studio."

Je zoontje overleeft het misschien niet

Het is ook de periode waarin Fresku nieuwe dingen leert over zichzelf. "Ik was al vader van twee meiden, maar ik was het meest nerveus omdat ik een zoontje zou krijgen. Dat is waar mijn angst zat." Met het ziektebed was er een nieuwe angst. 'Je bent misschien straks geen vader van je zoon, of je zoontje overleeft het misschien niet', vertelt Fresku.

‘’Ik droom en ik hoor je stem'', @fresku040's nummer over zijn oma. ‘’Ik ben je kwijt, kon ik nog maar even met je zijn.’’ #ditisM pic.twitter.com/sspM5R5vIU

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) November 25, 2020

Spirituele liefde 

"Ik merkte waar ik zelf behoefte aan had. Ik dacht dat ik het in het werk moest zoeken, maar ik had vooral behoefte aan het warme nest waar ik vandaan kom en mijn jeugd op Curaçao." Dat warme nest, dat was het huis van zijn oma. "Ze was daar met al mijn tantes en neefjes en de warmte was er constant. Hoe je je ook voelde, als je daar was, was er een soort spirituele liefde." Als je ouder wordt veranderen er dingen, legt hij uit. "Mijn oma is nu overleden, mijn neven zijn verspreid over Europa en Amerika en dat huis op Curaçao staat zo goed als leeg." Het geeft hem een gevoel van heimwee, zegt Fresku. "Mijn oma was wel echt een middelpunt."

Activisme en opportunisme

Ook de Black Lives Matter protesten zijn Fresku aan het hart gegaan. Nu, maar ook eerder al. "Ten alle tijden ben ik betrokken, als het gaat om het statement 'Black Lives Matter'. Ik wil geen enkele vlag aanhangen, dus wat dat betreft sta ik er anders in." En er is een misvatting ontstaan, legt hij uit. "Ik denk dat het goed is dat de discussie leeft. Voor mij is activisme ten alle tijden ook een beetje gezond - of ongezond - opportunisme. Het was op dat moment, HET moment om geluid te maken. Zelf heb ik er dubbele gevoelens over. Voor mij begon mijn hele leven met de beweging Black Lives Matter."

Fresku

De vinger op de zere plek 

"Het voelde voor mij heel wrang dat ik zag dat er mensen - waarvan ik wist dat ze ofwel racistische uitspraken deden, ofwel er racistische ideeën op nahielden - ook daar stonden." Als reactie maakt hij daar een nummer over waarin hij zingt: 'Te lang hier in het donker aan het wachten, om jou nu te laten pronken met mijn lasten.' "Veel mensen hebben dat denk ik begrepen als: 'Dit is zijn BLM-nummer'. Als artiest probeer je de vinger op de zere plek te leggen en de tijdsgeest zo eerlijk mogelijk neer te pennen."

Bekijk hier het hele gesprek met Fresku: