"Tien jaar lang ellende. Beslag op je auto, beslag op je huis. Je man slaat je kort en klein - ik ken al die dossiers", zegt Orlando Kadir. "Dat je zo hard werkt en dat je dan dit moet meemaken, heel vernederend."
Het kapotmaken van levens
"Beschamend en te laat", reageert Orlando Kadir op het aftreden van het kabinet. "Rutte had na het rapport 'Ongekend Onrecht' gelijk moeten aftreden." Samen met Derya Selvi en Renate Wolbers zit hij aan tafel bij Margriet. Alledrie zijn ze, om met de woorden van minister Hoekstra te spreken, onder de wielen van de overheid gekomen. "Dat je zo hard werkt en dit moet meemaken, is gewoon vernederd", aldus Kadir.
Ongeloofwaardig, zo kwam het aftreden van kabinet Rutte III over op gedupeerde Derya Selvi. En niet zonder reden. Het onterecht bestempelen als fraudeur door de Belastingdienst maakte haar leven kapot. Ze moest haar woning verkopen, kwam in de schuldsanering terecht en haar man besloot zijn koffers te pakken. "Ik ben de afgelopen tien jaar door bijna niemand geloofd. Het vertrouwen is kwijt." Renate Wolbers, die ook slachtoffer werd van de Belastingdienst, noemt het aftreden mosterd na de maaltijd.
'De wandelende wanprestatie Wiebes'
Dat is mijn bijnaam voor Eric Wiebes, zegt Kadir. "Niet op de persoon af, maar op zijn hoedanigheid. En dan toch nog, na afloop, de vraag beantwoorden met: 'ik weet eigenlijk niet wat ik verkeerd gedaan heb.' Mijn god, waar kom je vandaan als je op zo'n dag niet volmondig kan zeggen: sorry, excuses, ik wist wat ik deed?"
Derya Selvi vertelt bij M openhartig over wat ze de laatste jaren mee heeft moeten maken. "Doffe ellende", begint ze haar verhaal. "Het begon voor mij in 2013, toen kreeg ik een aanslag van 43.000 euro." Of ze dat bedrag in tien dagen wilde betalen, was de vraag van de Belastingdienst. "Dat moet een foutje zijn, was mijn eerste gedachte." Via de telefoon kreeg ze te horen dat ze bezwaar mocht gaan maken. "Dat heb ik gedaan, meerdere keren. Maar ze zijn nooit ontvangen." Op een gegeven moment kreeg Derya een definitieve beschikking. 'U heeft geen bezwaar gemaakt', was de mededeling. Het startpunt van de ellende die zou gaan volgen.
"Ze wilden 43.000 euro hebben", vertelt Derya. En daar kwamen nog rente en kosten bovenop. "Elke drie weken een dwangbevel. Uiteindelijk moest ik gedwongen mijn woning verkopen, met een restschuld van 100.000 euro." De schuld liep op tot 150.000 euro.
Bel je ambassade maar op
Vernederend tot op het bot
Kadir, die sinds 2014 zeshonderd gedupeerden vertegenwoordigt als letselschadeadvocaat, kreeg zelf ook te maken met de Belastingdienst. "Vervolgens word je bezocht door inspecteurs. Eentje bij de deur, de ander gaat naar binnen om je spullen te labelen, zo vernederd", vertelt hij aan tafel. "Dat je zo hard werkt en dat je dan dit moet meemaken." Ook Kadir diende het ene bezwaarschrift na het andere in. Geen reactie. Hij bleef bellen en mailen. "Als je te vaak belt krijg je te horen: bel je ambassade maar op. Ik ben Hollander, welke ambassade moet ik bellen? Zo vernederend allemaal."
''Je belt na want je hoort niks op je bezwaarschriften'', zegt gedupeerde van de #toeslagenaffaire Orlando Kadir. ''Als je te vaak belt krijg je te horen: dan bel je je ambassade maar op, heel vernederend. Ik ben een Hollander.'' #ditisM pic.twitter.com/BeNRf131Hy
— Margriet van der Linden (@dit_is_M) January 15, 2021
"De gemiddelde schade is tachtig tot honderddertigduizend euro", reageert Kadir op de beloofde dertigduizend euro aan schadevergoeding. "Tien jaar lang ellende. Beslag op je auto, beslag op je huis. Je man slaat je kort en klein - ik ken al die dossiers. Trauma’s voor de kinderen, geen boter kunnen betalen voor op brood. Hier komt zoveel onherstelbaar leed bij kijken."
Kijk hieronder het gesprek met Derya Selvi, Renate Wolbers en Orlando Kadir terug.