Vastgebonden worden in touwen als een vorm van traumaverwerking. Het ziet er indrukwekkend uit… En als we deze mensen mogen geloven, dan werkt het. "Wanneer ik in de touwen hang, hoef ik even niet te denken. Het is een soort meditatie."

Hebben jullie dit gezien? Touw-therapie als traumaverwerking...

We moeten bekennen, hier hadden wij ook nog nooit van gehoord. Een tweede bekentenis, de beelden in de video gaven nu niet direct een meditatief of rustgevend gevoel. Daar denken de therapeut en de mensen die deze therapie volgen echter anders over. 

Het lijf waar je trauma achterblijft 

"Het is niet de gedachte, maar de reactie van je lijf die zich constant na het trauma blijft herhalen", zegt Isabella die opgroeide onder de vleugels van een agressieve vader. "Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar trauma's en zijn er ook veel therapeuten die zeggen dat praten niet altijd de enige oplossing is, omdat het ook een fysiek trauma is."

Bodyworker Andy en cliënt Isabella

Lees ook:

Andy Buru is bodyworker. "Ik heb een therapeutische manier ontwikkeld om met touwen te werken. Een bodyworker is iemand die een ander helpt via het lichaam in plaats van via de psyche", legt hij uit. "Wat ik doe, is zorgen dat mensen een gezondere relatie met zichzelf en met anderen kunnen opbouwen. Vooral als het gaat om vertrouwen, grenzen en hoe deze grenzen aan te geven", zegt Buru.

Bodyworker Andy en cliënt Mini

Vrijheid weggeven en terugpakken

"Als ik daar hang, voel ik me relaxed…", zegt Mini. Ze heeft het over een bepaalde zachtheid die ze lastig kan voelen in haar gewone leven. "Je beheert je eigen vrijheid. Maar in plaats van het gevoel te krijgen dat iemand mijn vrijheid afpakt terwijl ik in die touwen hang, heb ik het gevoel dat ik mijn vrijheid even weggeef, waarna ik het na afloop weer kan terugpakken."

Bekijk de video hier: