Drie jonge IS-strijders worden dood gevonden aan de oevers van de Tigris rivier in Irak. In de zak van één van de jongens zit een simkaart met daarop foto's die een ongekend inkijkje geven in de levens van deze IS-strijders. Foto’s van voor hij extremist werd, met familie en vrienden. De BBC schreef er een fascinerend artikel over.

Foto: BBC

Als ik je nu zou vragen om je mobiel aan mij te geven, dan vind ik waarschijnlijk foto’s van je dagelijks leven. Foto’s van je ontbijt, van het feestje waar je dit weekend was en van je familie. Hoewel IS-strijders een compleet ander leven leiden dan wij, is de inhoud van hun telefoon even persoonlijk en veelzeggend.

Een leven aan de hand van foto's

BBC-journalist Quentin Sommerville vond een heel scala aan persoonlijke kiekjes op de sim-kaart in de zak van een jonge IS-strijder. Een man met lang haar, baardje en - zo merkt de journalist op - een ‘babyface’. Sommerville was erbij toen de lichamen van de drie jongens gevonden werden en raakte gefascineerd. Hij schreef een bijzonder stuk over de foto’s die hij op de sim-kaart aantrof.

Gewoon een normale tiener

Op de eerste foto’s die hij tegenkomt, poseert de jongeman nog als een normale tiener: mutsje op zijn hoofd en met zijn arm om een jong meisje (misschien zijn zusje, denkt de journalist).

De jonge IS-strijder met een jong meisje (wellicht zijn zusje). Foto: BBC

Een zelfmoordterrorist met een babyface

Maar dan veranderen de foto’s compleet. Dezelfde jongen poseert nu tegen een rotsblok met een Kalasjnikov hangend aan zijn schouder. “Dit is geen familiealbum meer, je ziet nu het leven van een martelaar in wording. Een zelfmoordterrorist met een babyface, die klaar is om zijn leven te geven voor de doelen van IS,” schrijft Sommerville.

Met een machinegeweer om de schouder. Foto: BBC

Een bijzondere groepsfoto

Ook vindt hij een groepsfoto. De jongen met het lange haar staat er zelf niet op (wellicht nam hij de foto), maar je ziet wel een heleboel andere jongens van zijn leeftijd. De meeste van deze mannen en jongens waren onderdeel van de ‘Nineveh Fire Support Group’, een eenheid van IS die niet aan de frontlinie opereerde. De band tussen deze jongens was diep, analyseert Sommerville. Wat er gebeurd is met de andere jongens op deze foto - en of ze nog in leven zijn - weet hij niet.

Groepsfoto ‘Nineveh Fire Support Group’.Foto: BBC

Slapen in het huis van een boer

Tijdens zijn zoektocht naar meer informatie over de levens van de dode jongens komt hij ook terecht in het huis van een boer waar de groep een tijdje geslapen heeft. “Op de grond ligt een kussensloop van de voetbalclub Chelsea FC vlak naast een poster van IS waarop een lijst van straffen in het kalifaat staat,” beschrijft hij de verlaten slaapvertrekken. Hij is geraakt door hoe ‘normaal’ het er allemaal uitziet.

Verlaten slaapvertrek in een boerderij.  Foto: BBC

Het gezicht achter de gruweldaden

Vergis je niet: de ‘Nineveh Fire Support Group’ - waar deze jongens bij zaten - was een terreurgroep. Maar dit artikel laat zien dat er een gezicht achter de gruwelijke en onverdedigbare daden zit van IS. Sommerville: “De drie dode jongens die we vonden aan de oever van de Tigris rivier waren amper volwassen. Sterker nog, één van de jongens was nog een kind.”

In het indrukwekkende artikel van de BBC lees je nog meer over de levens van deze jongens en kan je meer foto's bekijken. Klik op de onderstaande link: