In de lijst van meest gelukkige landen is Nederland dit jaar een plek gestegen naar nummer 5. Ergens onderaan de ranking van de World Happiness Report bungelt Afghanistan. Het Amerikaanse NPR ging op zoek naar geluksmomenten van de Afghaanse bevolking.

Afghanistan

Het is de zevende keer dat de Verenigde Naties het World Happiness Report publiceert. In het onderzoek wordt mensen gevraagd naar hun geluksgevoel op een schaal van 0 tot 10. Van de uitkomsten wordt een ranking gemaakt met in totaal 157 landen.

Afghanistan staat in de ranking van 2019 op plek 154. Alleen Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek staan daar nog onder. De lage plek was voor twee journalisten van NPR aanleiding om Afghanen te interviewen over hun perceptie van een (on)gelukkig leven.

Bekend om conflicten en oorlogen

We kennen het Aziatische land vooral van langlopende conflicten en oorlogen. Eigenlijk heeft het land sinds de bezetting van de Sovjet-Unie in de jaren 1980 geen vrede meer gekend. “Vooral de laatste jaren [Afghaanse Oorlog] zijn zwaar geweest voor de bevolking”, vertelt Maryam Atahi tegen de journalisten van NPR. Atahi is activist in het land en is zelf een familielid en een goede vriend verloren bij aanslagen in de afgelopen tijd.

Omaid Sharifi is mede-oprichter van een kunstcollectief en heeft de journalisten uitgenodigd om de gastvrijheid van het land te ervaren in zijn huis. Hij vertelt dat er veel negativiteit ronddwaalt door het land. Dat heeft alles te maken met de spiraal van geweld waar Afghanistan in vast lijkt te zitten. Die ellende vertaalt zich bij veel mensen - inclusief kinderen - in woede en verdriet, zegt hij.

Volgens Martha Bragin, een Amerikaanse universitair docent die in het land werk, zijn er drie woorden belangrijk voor het geluksgevoel van Afghanen:  “Solh, amniyat, adalat” — vrede, veiligheid en gerechtigheid. Voor een belangrijk deel zijn dit zaken die normaal gesproken de verantwoordelijkheid zijn van de overheid. Maar de Afghaanse politiek is instabiel en heeft moeite de veiligheid van haar inwoners te bewaken.

Speeltuin Kaboel

Gastvrijheid en gemeenschapszin

Ondanks het geweld en de conflicten ervaren mensen er wel degelijk momenten van geluk. Sharifi vertelt dat Afghanen hun best doen om uit sfeer van negativiteit en geweld te komen. Zo organiseert hij zelf sociale bijeenkomsten in zijn huis met traditionele muziek, dans, en poëzie. “Iedereen is er altijd welkom.”

Dat is die Afghaanse gastvrijheid een gemeenschapszin die ondanks alles sterk is en blijft bestaan. Lees het hele verhaal over de lage score van Afghanistan bij de World Happiness Report op de website van NPR.