Hoe zit het met de suikerconsumptie in Nederland? Het Diabetes Fonds schrijft dat de gemiddelde Nederlander dagelijks 110 gram suiker eet. Houd je vast: dat zijn zo'n 28 klontjes per dag en ruim 10.000 suikerklontjes per jaar. Aardig wat, dus. 

 

Houd je vast: wij consumeren 28 suikerklontjes per dag (40 kilo per jaar dus!)

De rekensom is vast voor je gemaakt - opgeteld komen deze getallen neer op zo'n 40 kilo per jaar. Let wel, hierbij wordt géén onderscheid gemaakt tussen natuurlijke suikers en vrije suikers. Als je naar alle soorten suiker samen kijkt, dan adviseert de Word Health Organization een maximum van 90 gram per dag. Daar zit de gemiddelde Nederlander dus zo'n 20 gram boven.

Suiker

Wanneer we kijken naar vrije suikers - waarmee door het Diabetes Fonds wordt verwezen naar alle toegevoegde suikers, honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat -  consumeren we in Nederland zo'n 17 klontjes per dag. De richtlijn volgens de WHO? Tussen de 12,5 en 15 klontjes. 

De kans op kanker is verdubbeld 

Nederland staat in de EU op nummer drie als het gaat om het aantal kanker diagnoses. Medicus en auteur William Cortvriendt stelt dat het aantal kankerpatiënten in de afgelopen dertig jaar is verdubbeld. De cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland bevestigen deze getallen. Volgens hen is het aantal mensen dat in de afgelopen dertig jaar de diagnose kanker heeft gekregen opgelopen van 56.000 in 1989, naar 116.000 in 2018. Voor een persoon die in 1930 geboren is, bestaat er een kans van 37 procent op kanker, terwijl dat voor een persoon uit 1960 is opgelopen tot 50 procent. Volgens Cortvriendt is deze toename deels te wijten is aan de stijgende levensverwachting: we worden steeds ouder, en daar komen extra ziektes bij kijken op latere leeftijd.

Lees ook

Leefstijl veranderingen 

Maar volgens Cortvriendt kunnen we deze stijging niet volledig toeschrijven aan het feit dat de bevolking steeds ouder wordt. Hoe kunnen we die stijging dan wel verklaren? "Dit zijn uiterst alarmerende cijfers die we alleen kunnen verklaren door recente veranderingen in onze omgeving en leefstijl", zei hij tegen de Stentor. 

Nieuw onderzoek toont volgens hem aan dat, hoe hoger de bloedsuiker, des te vaker kanker opduikt. Als een patiënt dan eenmaal kanker heeft, "groeien de kankercellen ook nog eens agressiever dankzij die verhoogde concentratie van glucose en insuline in ons bloed".

Dat maakt een gezonde leefstijl belangrijk bij de behandeling van kanker, bepleit hij in zijn nieuwe boek 'Kankervrij'. "Kanker is een heel gecompliceerde ziekte en we moeten ook niet denken dat we door iedere dag een paar rondjes te gaan joggen, de kanker wegrennen. Kanker is een ziekte die veelzijdig moet worden aangepakt. Dat betekent dat de oncoloog zijn gang moet gaan: het adviseren van chirurgie, met radiotherapie, met chemotherapie." Complementair pleit Cortvriendt in zijn boek voor een gezonde levensstijl, vertelt hij aan Radio1. En daarbij zou suiker een belangrijke rol kunnen spelen.

Ook Otto Visser van het Integraal Kankercentrum Nederland benoemt het belang van preventie. "Qua preventie van risicofactoren die we al wel kennen, zoals roken, ongezonde voeding en te weinig bewegen mag er wel een tandje bij", zegt hij tegen Het Parool. 

Lees ook

Wat nu?
Om de suikerconsumptie te verminderen juicht de WHO een suikertaks toe, schrijft Foodwatch. De verwachting is dat een taks van twintig procent, de consumptie met twintig procent kan verlagen. De Britten gingen ons voor: na invoering van de suikertaks hebben fabrikanten 45 miljoen kilo suiker uit de producten gehaald. Zal Nederland volgen?