Marnix Haak verbaasde zich erover dat mensen hun buren niet meer kennen. Hij wilde een statement maken en sloot zich een jaar lang vrijwillig op in zijn straat.

Het project van Marnix Haak begon een jaar geleden onder de naam Jaffa Jaffa als een daad van ‘antiglobalisering’. Met name jonge mensen ontdekken de wereld in Australië of Thailand, maar weten daarentegen weinig over hun eigen buurt. Haak vond dit vreemd en kwam met een ‘’waanzinnig’’ idee: hij kwam een jaar lang ‘zijn’ Javastraat in Amsterdam-Oost niet uit. In dat jaar legde hij contact met buurtbewoners en vlogde alles, in Het Parool vertelt hij hoe dit was.
Superdivers
Maar eerst even wat context. De Javastraat is het schoolvoorbeeld van een diverse straat, waar de Turkse supermarktjes en bruine kroegen afgewisseld worden door hippe notenwinkels en conceptstores. Het Parool omschrijft de straat als ‘een mengelmoes van oudere Amsterdammers die al honderd jaar in de wijk wonen, bewoners met een migrantenachtergrond en yuppen’.
De yuppen waren te druk
Haak vertelt dat dit precies de reden is dat de Javastraat de perfecte straat was voor zijn project. Opmerkelijk: de enige doelgroep die moeilijk bereikbaar was voor zijn projecten, waren mensen zoals hijzelf: yuppen. "Die mensen zijn druk en veel met zichzelf bezig. Ik heb vorige week een dagelijkse latenight talkshow gemaakt. Ik zocht voor de eerste aflevering een nieuwkomer in de straat en niemand was bereid om te komen."
Bingo-avonden en buurtmeetings
Hoewel het natuurlijk jammer was dat deze mensen minder actief meededen aan zijn bingo-avonden, soep-diners en buurtmeetings, vond Haak dit ook wel begrijpelijk. “Ik was ook een millennial slash hipster die het altijd druk had. Ik wist eerst niet wie mijn buren waren.”
Shoarma snijden
Maar nu kent de filmmaker (bijna) iedereen! In zijn vlogs en op zijn Facebookpagina kun je bijvoorbeeld zien hoe Haak meeloopt met de reinigingsdienst in de straat, shoarma leert snijden en bevriend raakt met de terminaal zieke Yvonne. Voor haar maakte hij overigens de enige uitzondering: vlak voor haar overlijden verliet hij de Javastraat om haar nog een keer te kunnen bezoeken. Ook met buurtbewoner Marco heeft hij nog altijd goed contact. Hij houdt de boomtuintjes in de straat bij en belt hem regelmatig met ideeën voor de vlogs.
Project geslaagd?
Alhoewel Haak zegt er in principe nog een jaar achteraan te kunnen plakken, heeft hij zijn punt wel gemaakt. Zijn project kreeg veel aandacht en buurtbewoners hebben elkaar beter leren kennen door de bijeenkomsten die hij organiseerde. Kortom: project geslaagd. Wat hij nu gaat doen? Als eerste is hij vrijdag regelrecht naar het strand gefietst. Daarna gaat hij op vakantie met zijn vriendin, die een jaar lang alleen maar bij hem thuis kwam. En daarna? “Eerst maar eens een baan zoeken.”