Na 17 jaar bondskanselierschap verlaat Angela Merkel de Duitse politiek. Tijdens haar afscheidsceremonie zal muziek verzorgd worden door het militaire Zapfenstreich. Juist over de muziekkeuze van Merkel raken de Duitsers niet uitgepraat. Zo wordt er een kerklied gespeeld en het Duitse levenslied door Hildegard Knef. Maar de opvallendste van allemaal is de eerste hit van Duitslands bekendste punkrocker, Nina Hagen.

Merkels afscheidsmuziek verbaast heel Duitsland: “Een knipoog naar die Oost-Duitse identiteit’’

Vooral de keuze voor het nummer van Nina Hagen is in Duitsland veel over te doen. "Nina Hagen is een grootheid in Oost-Duitsland en daarbuiten geworden. Merkel met name heeft zich eigenlijk nooit zo heel erg op haar Oost-Duits zijn laten voorstaan. Of heeft zich daar ook niet heel erg mee geafficheerd", vertelt Sophie Derkzen, journalist bij Bureau Buitenland. "Nina Hagen is een geweldige zangeres performer en stamt uit haar tijd. Ik denk dat het jeugdsentiment is voor haar en voor Oost-Duitsland", aldus zangeres Ellen ten Damme.

Ze heeft natuurlijk altijd heel erg afgeschermd wat er precies privé met haar gebeurde

Geen privézaken

Dat de muziekkeuze zo verrast is niet gek, vindt Sophie Derkzen. "Dat we allemaal zo speculeren wat Merkel nou ten diepste beweegt, met deze muziekkeuze, vind ik weer heel erg typisch voor Angela Merkel", vertelt Derkzen. "Ze heeft natuurlijk altijd heel erg afgeschermd wat er precies privé met haar gebeurde."

Lees ook:

 Oost-Duitse knipoog

Met de muziekkeuze van Merkel op haar afscheidsceremonie geeft ze een klein inkijkje in haar persoonlijkheid. "Je zou kunnen zeggen dat het haar playlist is", zegt oud-Duitsland correspondent Margriet Brandsma. De link met Nina Hagen gaat verder dan alleen de muziek. "Toch een soort knipoog naar die Oost-Duitse identiteit dat ze juist nu met dit nummer komt", aldus Derkzen.

Merkel groeide namelijk op in Oost-Duitsland. "Ik denk dat daar wél een soort verwijzing ook zit naar haar verleden voor het opgroeien in de DDR. Daarvan heeft ze ook wel eens gezegd dat het daar belangrijk was om niet te veel te laten blijken dat je een persoonlijkheid was, want dat kon gevaarlijk zijn", legt Derkzen uit. Volgens Brandsma probeert Merkel te laten zien dat ze zichzelf is gebleven. Brandsma: "Het is ook een gebaar is naar haar voormalige landgenoten, naar de Oost-Duitsers van: ik ben toch altijd nog wel een van jullie gebleven."