Nu het internet een belangrijke nieuwsbron is en fake news overal aanwezig is, is het nog nooit zo belangrijk geweest kinderen te leren kritisch te lezen. Deze leraar gaf zijn basisschoolklas les in factchecken, en daar kunnen wij ook nog wat van leren.

Les in kritisch lezen
Scott Bedly is een basisschoolleraar die al 23 jaar les geeft en zag hoe veel fake news er online te vinden is. Hij besloot zijn leerlingen hiertegen te wapenen door factchecken op te nemen in zijn lesplan. “Ik was vastbesloten om mijn leerlingen te leren kritisch bronnen te analyseren die ze op het internet tegenkomen, nu stoppen ze niet met mij fact-checken” vertelt de leraar aan Vox. Daarvoor stelde hij zeven criteria op waaraan een artikel moet voldoen. Kan je deze zeven punten afvinken? Grote kans dat je bron correct is. Maar het is nog steeds honderd procent garantie, benadrukt Bedly.
Hier zijn ze
En die zeven punten zijn zo gek nog niet, ook als je niet meer op basisschool zit. Daarom zetten we zet voor je op een rijtje:
#1 Copyright
Check altijd onder aan een webpagina of de informatie op die pagina onder een auteursnaam of anoniem gepubliceerd is.
#2 Gebruik meerdere bronnen
“Mijn studenten moeten altijd informatie dubbelchecken op een paar verschillende websites,” vertelt Bedly.
#3 Hoe geloofwaardig is de bron?
Er is een groot verschil tussen rijksoverheid.nl en een willekeurige bron op het internet. Daarom raadt Bedly zijn studenten altijd aan om te kijken hoe lang een website al bestaat. Als hij al een tijdje bestaat is de kans groter dat er al een keer een factcheck heeft plaatsgevonden.
#4 Wat is de publicatiedatum?
Is de pagina nog recentelijk ververst? Grote kans dat de informatie erop meer up to date is.
#5 Bekijk de achtergrond en expertise van de auteur
Wie geloof je eerder? Een universiteitsdocent in biologie of een amateur vogelspotter? Check altijd wat de achtergrond is van degene die de bron geschreven heeft.
#6 Komt het overeen met je bestaande kennis?
Dit is belangrijk! Klopt wat je net gelezen hebt met wat je eerder geleerd hebt? Het hoeft geen probleem te zijn als je iets nieuws leert, maar dubbelchecken kan dan nooit kwaad.
#7 Klinkt het realistisch?
“Ik vertel mijn studenten altijd: gebruik je gezond verstand. Klinkt het te goed om waar te zijn? Dan is er best een kans dat dat zo is. Controleer het!”, aldus de docent.
Fake news of waarheid?
Nuttige tips lijkt ons! Bedly ging nog een stapje verder: hij maakte een spel waarin zijn leerlingen moesten proberen om fake news en echt nieuws te onderscheiden. Benieuwd hoe dat ging? Lees het hele artikel op Vox: