"Als iedere twintiger denkt: politiek is alleen maar voor oudere mensen, dan schiet het natuurlijk nooit op met die verschillende stemmen aan tafel", stelt de jonge politicus, die op nummer 17 staat op de PvdA-lijst. In onze rubriek 'The Young Ones' spreken we met twintigers op de politieke kieslijsten, deze keer: Mikal Tseggai.
Wie is Mikal Tseggai?
"Ik ben een millennial die de politiek in is gegaan", zegt Mikal, die tijdens het interview met een stapel flyers door de woonwijken van Almere banjert. De politieke statements worden in tegenstelling tot voorgaande jaren niet op straat meegegeven. Mikal en haar vriendinnen moeten het hebben van de brievenbussen. "Vrolijk en energiek, zo zullen vrienden van mij me denk ik omschrijven. Maar ook wel serieus hoor, bijvoorbeeld over maatschappelijke, politieke thema's." Maar, voegt ze toe, politiek hoeft niet altijd dood en verderf te zijn.
"Sinds 2018 loop ik mee als gemeenteraadslid en fractievoorzitter voor de PvdA in Den Haag." Een raad die de afgelopen periode de nodige ups and downs heeft gekend. "Soms spreek ik iets af met vrienden en dan komt er last minute een spoeddebat doorheen. Gelukkig hebben ze daar wel begrip voor hoor."
Om deze reden wist ik: de politiek daar moet ik zijn…
"Ik moet later iets gaan doen waarmee ik zoveel mogelijk anderen ga helpen, dacht ik als kind. Sterker nog, ik wist precies wat ik wilde worden; burgemeester. Wat gek is, want niemand in mijn familie is lid van een politieke partij. Misschien dat het Jeugdjournaal het heeft aangewakkerd? Later, toen ik me in studies ging verdiepen en wat ouder werd, ben ik lid geworden van de PvdA." Naar haar inzicht de beste partij om onrechtvaardigheid te lijf te gaan.
Er wordt vaak gezegd: die millennials zijn individualistisch en lui
Dit is waarom ik op de barricade wil staan…
"Het is belangrijk dat óók jonge mensen van zich laten horen. Er wordt vaak gezegd: die millennials zijn individualistisch en lui, alleen maar bezig met smartphones en start-ups, maar volgens mij hebben we inmiddels wel laten zien dat dat niet klopt. Kijk naar de klimaatmarsen en de BLM-demonstraties. Het is belangrijk we dat geluid ook aan de politieke tafel laten horen. Als iedere twintiger denkt: politiek is alleen maar voor oudere mensen, dan schiet het natuurlijk nooit op met die verschillende stemmen aan tafel."
Blij en vereerd om te kunnen vertellen dat ik in maart namens @PvdA mee mag doen aan de landelijke verkiezingen. De kandidaatstellingscommissie heeft mij voor gedragen op plek nummer 18! Op naar de campagne #TK2021 https://t.co/Uv1dYf02e9
— Mikal Tseggai (@MikalTseggai) November 26, 2020
Hierom ben ik de juiste persoon om in de bres te springen…
"Ik ben misschien wel jong, maar heb al wel flink wat politieke ervaring opgedaan", waarmee de 26-jarige politicus doelt op haar tijd binnen de Haagse gemeenteraad. "Niet echt de makkelijkste raad van Nederland. Kijk bijvoorbeeld naar het corruptieschandaal dat vorig jaar rond groep De Mos zou hebben plaatsgevonden. Op een dinsdagochtend werden we gesommeerd om het stadhuis te verlaten, want er zou een groot corruptieschandaal zijn bij De Mos. Vervolgens viel de coalitie", iets dat zelden voorkomt op lokaal niveau, voegt Mikal toe.
"Na de totstandkoming van de nieuwe coalitie, werd mijn voorganger Martijn Balster wethouder. Plots werd ik gevraagd voor de rol van fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Den Haag. Natuurlijk zei ik ja, maar er volgde best een pittig jaar. De nasleep van het schandaal, natuurlijk de vreugdevuren in Scheveningen en een raadslid dat zichzelf van het leven heeft beroofd Kortom: 2020 was een jaar waarin we van crisis naar crisis gingen."
"Dat heeft mij wel het nodige geleerd: ik ben nogal goed geworden in crisissituaties", zegt Mikal lachend aan de telefoon. "Ik heb geleerd hoe je in een super gepolariseerde politieke omgeving toch resultaat kunt bereiken. Kijk bijvoorbeeld naar het Zwarte Pietendossier in Den Haag, of het toekomstige slavernijmonument. Allemaal moeilijke onderwerpen. Toch is het gelukt en daar ben ik trots op."
Toen dit gebeurde wist ik: dit moet anders…
"Voor ik gemeenteraadslid werd, gaf ik les op een weekendschool. Waar ik vroeger tegenaan liep, was dat mijn ouders huiswerkbegeleiding niet konden betalen. Toen ik les ging geven zag ik dat het probleem nog steeds speelde. Vijftien jaar later liepen kinderen nog steeds tegen precies dezelfde problemen aan, waardoor ze zich niet volledig kunnen ontwikkelen. Toen heb ik een voorstel ingediend om in de bibliotheken - die bijna altijd open zijn - huiswerkbegeleiding te regelen. Nu kan je iedere dag van de week ergens in Den Haag gratis huiswerkbegeleiding krijgen."
De politiek bemoeit zich wél met jou
De politiek is het juiste middel om mijn doel te bereiken omdat…
"Ik spreek vaak jonge mensen die zeggen: ik bemoei me niet met de politiek. Maar, dan denk ik: de politiek bemoeit zich wél met jou. Je kan je er dus maar beter tegenaan bemoeien." Al vindt Mikal de politiek ook wel heel onvoorspelbaar. "Als je me drie jaar geleden - toen ik werd gekozen voor de gemeenteraad - had verteld dat ik na anderhalf jaar fractievoorzitter zou zijn, had ik je keihard uitgelachen. Politiek is ook heel grillig. Het kan zo voorbij zijn."
Je bent jong en je wilt wat: dit compromis zou ik nooit sluiten...
Heel resoluut: "Ik zou nooit een compromis sluiten op het gebied van discriminatie en racisme. Bijvoorbeeld algoritmes die mensen etnisch profileren. En, heel belangrijk: het minimumloon moet naar 14 euro. Dat is een heel goede manier om in één klap het leven van heel veel mensen een beetje beter te maken."
Voor deze serie zijn we op zoek gegaan naar de twintigers op de politieke kieslijsten. Ben je momenteel nog zwevend? De NRC heeft een handige Stemhulp, waarin je de standpunten van de politieke partijen overzichtelijk kan vergelijken. Of maak gebruik van de StemWijzer!