Zelfvliegende vliegtuigen, minder seks en China als wereldmacht. Zomaar drie toekomstscenario’s voor over twintig jaar. New York Magazine maakte een achtdelige podcast over het jaar 2038.
Een panel van experts op het gebied van tech, seks, wetgeving en internationale betrekkingen schoven aan in de radiostudio van het tijdschrift om te praten over onze toekomst. Natuurlijk heeft niemand een glazen bol, maar het is wel altijd interessant om van experts te horen wat ons te wachten staat in hun vakgebied. Dat is exact wat ze doen bij de podcast ‘2038’. Het resultaat? Een stel aardig radicale voorspellingen.
We hebben minder seks, maar masturberen meer
Het is even schrikken, maar The Atlantic-redacteur en sexexpert Kate Julian is ervan overtuigd dat we massaal gaan stoppen met seksuele relaties. Dit proces is nu al gaande, laat ze zien. Want Amerikaanse jongeren hebben nu al veel minder seks dan hun leeftijdsgenoten in de jaren negentig. En dit verschil wordt in de toekomst alleen maar groter, voorspelt Julian.
Hoe kan dat? Steeds meer mensen van onder de 35 wonen nog of weer bij hun ouders - natuurlijk niet echt de beste omgeving voor een wild seksleven. Ook denkt Julian dat de drang om thuis te blijven Netflixen, in plaats van uit te gaan en mensen te ontmoeten, tegen die tijd misschien nog wel groter is dan nu. Ze ziet daarnaast een grote opkomst van online daten: inmiddels al voor veel mensen een normale manier om iemand te ontmoeten.
Ondanks dat we volgens Julian minder sociale en seksuele interactie hebben, zitten we wél meer aan onszelf. Julian voorspelt dat masturbatie alleen maar zal toenemen. En dat is niet het enige. Door de groei van het internet en alle technologische ontwikkelingen wacht ons een toekomst met steeds meer ‘geavanceerde’ soloseks: virtual reality-seks bijvoorbeeld.
In 2038 vraag ik mijn oortjes wat ik wil horen, die praten vervolgens weer met mijn schoenen en als ik harder ga lopen, krijg ik een sneller liedje
Alles wordt een computer
Andere dagelijkse dingen zullen ook uit onze levens verdwijnen. Inchecken met een ov-kaart? Een deur openmaken met een sleutel? Overbodig in 2038. Tenminste, dat voorspelt Paul Ryan, schrijver en directeur van techbedrijf Postlight. “Al dit soort zaken zijn tegen die tijd geautomatiseerd.”
Een computer gebruiken we over twintig jaar niet meer, behalve dan om nog meer software te ontwikkelen. “In 2038 vraag ik mijn oortjes wat ik wil horen, die praten vervolgens weer met mijn schoenen en als ik harder ga lopen, krijg ik een sneller liedje”, zegt Ryan in de podcast. “We worden een lopende cloud die altijd in verbinding staat met het internet.”
Geen zelfrijdende auto’s
Je boodschappen door een robot laten bezorgen? ResearcherMissy Cummings ziet dit als een nieuwe standaard voor de toekomst. Maar een zelfrijdende auto die je wanneer je maar wilt van hot naar her brengt, zit er volgens haar in 2038 nog niet in.
Sterker nog, ze schat zelfs de kans op een zelfvliegend vliegtuig groter. Ondanks dat er al auto’s met zelfrijdende software zijn ontwikkeld, zegt Cummings dat deze technologieën nog in de kinderschoenen staan. De technologie is volgens haar nog te onvoorspelbaar om goed te kunnen functioneren. En die onvoorspelbaarheid is volgens Cummings te gevaarlijk om de techniek al te gebruiken.
Alles gaat draaien om status en geld
China leidt de wereldorde
Maar ook op politiek gebied staat ons het één en ander te wachten in 2038. En dat komt als we deze podcast moeten geloven vooral uit de Chinese hoek. Volgens schrijver en voormalig lid van de Raad van de Europese Unie, Bruno Maçães, heeft China grote geopolitieke plannen voor de toekomst. “Na de slechte reputatie van het land in de twintigste eeuw wil het nu een inhaalslag maken”, zegt hij in de podcast.
Zo is China nu al druk bezig met een groot transnationaal infrastructuurproject om zichzelf het centrum van de wereld te maken. Het zogenaamde ‘Belt and Road’-project creëert een enorm netwerk van wegen, havens, bruggen en treinsporen die Azië, Afrika en Europa meer met elkaar in verbinding maken en de handelsroutes te versimpelen. Maçães noemt het een politiek en economisch masterplan. Ook in de ruimte zal het land volgens Maçães het voortouw nemen: hij schat dat de Chinezen als eerste op Mars staan. Maçães waarschuwt voor de macht van China. “Alles gaat draaien om status en geld.”
Pfoe, daar zijn we even stil van. Benieuwd naar alle voorspellingen? Luister de podcastserie hier.