Journalist Sophie Pedder trok vorig jaar twee maanden op met de Le Pen en schreef een prachtige longread over deze intrigerende vrouw.
Wie is Marine Le Pen?
De Franse presidentsverkiezingen komen eraan en er is één vrouw die de media domineert: Marine Le Pen. Dochter van Jean-Marie Le Pen, de voormalig lijsttrekker van het Front National en berucht om zijn racistische uitspraken. Sinds 2001 staat zijn dochter Marine aan het roer van deze extreemrechtse partij. Volgens de laatste peilingen heeft haar partij, samen met de liberale En Marche!-beweging, een voorsprong op de rest. Maar wie is Marine Le Pen nou eigenlijk; hoe is ze gekomen waar ze nu is en wat drijft haar? Journalist Sophie Pedder trok vorig jaar twee maanden op met de Le Pen en schreef een prachtige longread over deze intrigerende vrouw in 1843 Magazine van The Economist. Hier een paar van de opvallendste zaken die zij over Marine Le Pen aan het licht brengt:
Politiek is als een virus. Als het je eenmaal te pakken heeft, kom je er niet meer vanaf
Marine als meisje
Mensen worden gevormd door allerlei dingen. Maar er is een specifiek moment dat Marine Le Pen gemaakt heeft tot wie ze nu is. Tenminste, dat zegt ze zelf. Op een avond in november 1976, om kwart voor vier in de ochtend, ontploft twintig kilogram explosieven in het appartement in Parijs waar de acht jaar oude Marine op dat moment samen met haar familie woont. Het is een aanslag op het leven van haar vader, Jean-Marie Le Pen. Wonder boven wonder overleeft iedereen het, maar het is Marine altijd bijgebleven. “Vanaf het moment dat ik wakker werd”, schreef Le Pen eens, “was ik geen klein meisje meer.” Als ze iets meenam van die avond was het de overtuiging dat ze nooit de mond gesnoerd zal worden.
Marine als jonge politicus
Met een vader als Jean-Marie Le Pen, klinkt het bijna voorbestemd dat de jonge Marine de politiek in ging, maar niets is minder waar. Als jongste dochter van een vader die leeft voor ‘zijn’ partij besloot Marine wat anders te gaan doen dan de politiek in gaan. Ze was vastbesloten om rechter te worden. Maar naar verloop van tijd begon de politiek toch steeds sterker aan haar te trekken. Of zoals Le Pen het zelf verwoordt: “Ik wilde andere dingen doen met mijn leven, maar de politiek is als een virus. Als het je eenmaal te pakken heeft, kom je er nooit meer vanaf.”
“In huize Le Pen komen leven, politiek en familie in een explosieve manier samen,” schrijft Sophie Pedder over de verhoudingen tussen de vader en zijn kinderen. Zie hun gezinsleven een beetje als ‘House of Cards’ meets ‘The Sopranos’: politiek staat voorop en de familiebanden zijn ongelofelijk sterk. Toch was het niet vanzelfsprekend dat Marine Le Pen in de voetsporen van haar vader zou treden. De conservatieve oude garde van de partij was in het begin extreem tegen de toelating van Marine in de partij. Een jonge pas gescheiden vrouw die in haar eentje drie kinderen opvoedt, dat paste volgens hen niet bij de partij. Het ging zelfs zover dat ze zeiden: Tous sauf Marine, wat betekent: Iedereen behalve Marine. Uiteindelijk kwam ze toch in de partij terecht en klom ze door de jaren heen razendsnel omhoog in de rangen van het Front National.
Boven alles delen vader en dochter hetzelfde koude en berekende politieke instinct
Marine als grote leider
Fast forward naar 2011: Marine Le Pen neemt het roer over van haar vader als lijsttrekker. Niet lang daarna - in 2015 - zette de ze haar eigen vader uit de partij vanwege zijn antisemitistische uitspraken. Hij noemde het gebruik van gaskamers tijdens de Holocaust bijvoorbeeld een ‘detail in de geschiedenis’. Haar actie leidde tot een familievete die nog steeds doorwoekert. Maar, zo schrijft Sophie Pedder, dit laat juist zien hoe erg vader en dochter op elkaar lijken. “Boven alles delen vader en dochter hetzelfde koude en berekende politieke instinct. Als jong meisje heeft zij geleden onder zijn politieke keuzes; nu is hij een slachtoffer van haar politieke ambitie.”
Marine’s geheim
Wat de uitslag van de presidentsverkiezingen worden, zullen we vanzelf zien, maar Marine Le Pen is in ieder geval “a force to be reckoned with”, volgens Pedder. Haar geheim? Daar kan de journalist kort over zijn: “Ze heeft het natuurlijke talent om te praten met ‘de gewone man’. Als zij spreekt, klinkt het misschien wat simplistisch, maar je kunt op zijn minst begrijpen wat ze zegt.”
Marine als alleenstaande moeder
Wil je meer lezen over het leven van Marine Le Pen, haar eerste jaren als alleenstaande moeder, haar moeizame relatie met haar vader en de gebeurtenissen die haar gevormd hebben tot wie ze nu is? Lees dan het hele artikel van The Economist. Het is een flinke zit, maar geloof ons: het is elke minuut waard.