Zaterdag hield de negenjarige kleindochter van Martin Luther King een vurige speech tijdens de March of Our Lives. Honderdduizenden Amerikanen liepen de mars uit protest tegen vuurwapengeweld. En dat is best indrukwekkend.
Al wekenlang zijn de Verenigde Staten in de ban van de discussie rondom wapenbezit. Een gevoelig onderwerp, om het nog maar zachtjes uit te drukken. Aanleiding was de schietpartij op 14 februari op de Marjory Stoneman Douglas High School in Florida. Eerder deze maand liep al bijna één miljoen Amerikaanse scholieren het klaslokaal uit om te protesteren tegen het grote aantal school shootings in het land.
Maar dat was pas het begin. Zaterdag gingen vijfhonderdduizend mensen de straat op in Washington DC tijdens de March of Our Lives. Ze liepen de mars om te laten zien dat ze tegen vuurwapengeweld zijn en vóór strengere wapenwetten. Dit om een volgende schietpartij op een school te voorkomen. De boodschap was simpel: ‘never again!’. Daarbij werden op dezelfde dag ook nog eens in achthonderd steden wereldwijd zustermarsen gehouden met hetzelfde motto.
Onder de vele sprekers in Washington was niemand minder dan de kleindochter van burgerrechtenactivist Martin Luther King, de negenjarige Yolanda Renee King. Zij sprak zich op een podium, ten overstaan van een enorme menigte demonstranten, uit tegen wapenbezit. Haar beroemde opa werd in 1968 immers ook vermoord met een vuurwapen. Bekijk de video van Yolanda Kings speech hier.
“Mijn grootvader droomde ervan dat zijn vier kinderen niet zouden worden beoordeeld op hun huidskleur, maar op hun karakter,” begint Yolanda onder luid gejuich van de toeschouwers. En vervolgens deelt zij haar eigen droom. “Genoeg is genoeg. We zouden in een wereld moeten leven zonder vuurwapens!”
Hoewel het natuurlijk een heel serieus onderwerp is moet de zenuwachtige Yolanda soms een beetje giechelen uit verlegenheid. Dat is haar wat ons betreft helemaal vergeven. Wij konden op die leeftijd nog geen spreekbeurt over onze cavia houden zonder zo rood aan te lopen als een tomaat. Laat staan een speech houden voor een half miljoen man.
Of de March of Our Lives iets gaat veranderen is nog maar de vraag. Wapenbezit is een van de meest gepolariseerde politieke vraagstukken in de Verenigde Staten met felle voor- en tegenstanders. Maar door jongeren als Yolanda, leven we misschien ooit in een wereld waarin haar droom werkelijk is geworden.