De aangezichtsoperatie: een belangrijk moment voor veel trans vrouwen. Ze geven hun gezicht letterlijk bloot. Er wordt geschaafd aan de neus, de kaken, de kin… Alles om zich te voelen als de persoon die zij zijn. Weg met de testosteron vormen en welkom vrouwelijke vorm. In Hij is een Zij volgt Jan Kooijman trans vrouw Anne, die deze operatie in België ondergaat.

De eerste operatie in het transitieproces
Anne gaat trouwen met haar grote liefde Daniëlle, maar voordat ze de taart aansnijden staat er nog een flinke operatie voor de deur. Dit zal tevens de eerste operatie zijn in het transitieproces van Anne - en dat zorgt voor de nodige zenuwen. Wat staat haar precies te wachten? ''Ze gaan ongedaan maken wat de testosteron in mijn gezicht heeft veranderd. Bij mijn kaak zullen ze een stuk bot weghalen. In de puberteit groeit dat namelijk. De kin maken ze smaller en wat 'hoger'. Bij mijn voorhoofd gaan ze de boel afvlakken om het ronder te maken. Mijn ogen gaan ze wat opener maken en mijn wenkbrauwen krijgen een lift'', vertelt Anne aan Jan Kooijman.
Van identiteit veranderen is niet iets wat je zomaar even doet
Samen met Anne zijn er veel trans vrouwen die deze privékliniek in België bezoeken. De plek is populair: er worden namelijk verschillende operaties in één keer uitgevoerd. Je hoeft bijvoorbeeld bij een kaakreconstructie niet op het herstel te wachten voordat er een neuscorrectie kan worden uitgevoerd. Alles wordt in één keer onder de loep genomen. Deze behandeling wordt de FFS genoemd: Facial Feminisation Surgery. De operatie duurt zo'n drie uur. Tijdens de ingreep wordt de schedel bijgeschaafd, de face-en ooglift gedaan en de kaak- en haarlijn wordt aangepast. Na de operatie blijft Anne nog een week in het zogeheten Transgenderhotel.
Niet de enige
Om haar in de kliniek te verwelkomen krijgt Anne een vlaggetje dat zij op een wereldkaart mag prikken. Op dat moment ziet zij dat er vrouwen van over de hele wereld naar deze kliniek komen. Van de Verenigde Staten tot Turkije en Australië. ''Het is mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn die hetzelfde meemaken'', vertelt Anne.
Later komt er een welbekende dame binnengewandeld. Ze stond eerst bekend als de mannelijke barbiepop: Ken, in de tijden dat ze nog als Roddy door het leven ging.

Uiteindelijk kwam ze ervoor uit dat ze transgender is en zo kwam zij zelf ook in deze kliniek terecht. Nu kennen we haar als Jessica Alves:

Het is mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn die hetzelfde meemaken
Jessica heeft veel aan zichzelf laten doen, volgens dokter Bart was zij te laat tot inzicht gekomen dat ze trans vrouw is. ''Veel mensen denken dat ik dit doe om aandacht te krijgen. Maar een transitie is heel moeilijk, heel persoonlijk en heel serieus. Van identiteit veranderen is niet iets wat je zomaar even doet'', zo stelt Jessica zelf.
Dokter Bart van de Ven heeft een flinke dosis ervaring met FFS-operaties. ''Zolang ik het gevoel heb dat ik aan de wens van de patiënt kan voldoen en de wens van de patiënt overeenkomt met het idee van hoe een vrouw er op een natuurlijke wijze uit moet zien, dan ben ik bereid om mensen te helpen. Het leeft gewoon in hun hoofd, ze hebben daar last van en ze zijn daar ongelukkig door. En waarom zou ik het dan niet doen als ik het met een operatie voor hen in orde kan maken.''

Als buitenstaander is het misschien niet voor te stellen dat trans vrouwen zich letterlijk bloot geven. Het vergt enorm veel moed om zo'n operatie te ondergaan. Maar hoe mooi is het dat er een arts als Bart bestaat die het mogelijk maakt om vrouwen te maken, tot de vrouw wie zij willen zijn. Anne trouwt uiteindelijk met de vrouw van haar leven én met het gezicht uit haar dromen.