"Het is de belangrijkste verkiezing van mijn leven", laat Beatrice Lumpkin uit Chigago weten. Er was geen twijfel mogelijk: het stembiljet moest en zou in de brievenbus belanden, zelfs in tijden van het coronavirus…

Beatrice laat zich niet uit het veld slaan
De voormalig wiskundelerares heeft al heel wat presidenten de revue zien passeren. Maar nooit heeft ze getwijfeld of ze wel moest stemmen, schrijft CBS News. In 1940 beleefde ze haar debuut en stemde ze op Franklin Delano Roosevelt. Nu, een kleine tachtig jaar later, moest het toch iets anders dan de voorgaande keren; helemaal ingepakt toog ze af naar de brievenbus. "De toekomst van de democratie staat op het spel." Het stemmen per post is momenteel een uitkomst voor mensen die kwetsbaar zijn voor het coronavirus; de lange rij voor het stemlokaal kan dus vermeden worden.
Het pak, ontworpen door haar kleinzoon
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Chicago Teachers Union (@ctulocal1) op 1 Okt 2020 om 6:07 (PDT)
Niet in de rij, maar lopend naar de brievenbus
Stemmen per post: president Donald Trump is daar op z'n zachts gezegd kritisch over. "Grote problemen en onregelmatigheden met briefstemmen overal in de VS", was zijn mededeling aan zijn miljoenen volgers. Een boodschap die Twitter niet wil uitdragen, blijkt uit de toevoeging onder de tweet: 'Lees hoe het stemmen per post veilig is'.

Twan Huys, die nu in New York zit om de verkiezingen te verslaan, vertelde ons eerder deze maand hoe de zogenaamde mail-in vote in elkaar steekt. "Al die stembiljetten moeten worden geteld en in sommige staten, dorpen en steden zeggen ze dat het onmogelijk is om op drie november dat klaar te hebben."
De voormalig wiskundedocent maakt zich geen zorgen
Terug naar Beatrice, die zich niks aantrekt van de controverse rondom het stemmen per post. Door haar stem wil ze de rechten van de vrouw eren, vertelt ze. Ook al lijkt het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, vrouwen mochten niet altijd stemmen… "Toen ik werd geboren, konden vrouwen niet stemmen."
Over de vertrouwelijkheid van het stemmen per post, maakt ze zich geen zorgen, vertelt ze aan CBS News. "Zodra ze mijn stembiljet hebben, krijg ik een e-mail waarin staat dat ze het stembiljet hebben ontvangen." Dat stemt haar gerust.
En op wie ze heeft gestemd? Dat houdt ze liever binnenskamer. Maar op de vraag wat ze zou willen vragen aan Trump, die het stemmen per post herhaaldelijk in twijfel heeft gebracht, antwoordt ze: "Als ik de kans had, zou ik heel veel tegen president Trump zeggen."