"Pesterijen en intimidaties hebben mij geleerd dat je jezelf moet bewijzen." En dat deed ze, ondanks de haat die deze 29-jarige vrouw jarenlang over zich heen kreeg. Op Internationale Vrouwendag - mooier kan het bijna niet - presenteerde ze als eerste trans vrouw het nieuws op een veelbekeken tv-station in Bangladesh.
Een historisch moment, aldus de woordvoerder van het tv-station. "Ondanks het risico van negatieve reacties, willen we haar de kans geven", laat hij weten aan persbureau AFP. Belangrijk voor Tashnuva, maar ook voor de (naar schatting) 1.5 miljoen trans personen in het land. Na haar eerste nieuwsbulletin raakte Tashnuva Anan Shishir - die pestgedrag, aanranding en zelfmoordpogingen overleefde - dan ook geëmotioneerd.
For the first time, a transgender person has become the face of a Bangladeshi TV news channel. Tashnuva Anan Shishir started her job on International Women's Day. Watch to witness the emotional but historic moment. #NewsMo #Vertical pic.twitter.com/i4X5Lwvyai
— IndiaToday (@IndiaToday) March 12, 2021
De trots en zelfverzekerdheid die ze nu uitstraalt, heeft ze helaas niet altijd met zich mee gedragen. Ze groeide op in een conservatief moslimgezin in Bangladesh, waar ze niet zichzelf kon zijn. De verwijten? Ze zou te verwijfd en 'geestesziek' zijn. Op jonge leeftijd is dat wat ze te horen kreeg van haar familie. Een verdrietige periode, blikt ze terug.
Helaas bleef het geweld niet alleen verbaal. Op 10-jarige leeftijd werd ze door een mannelijk familielid seksueel misbruikt, schrijft The New York Times. "Ik was echt bang en kon het met niemand delen", laat ze weten aan de Amerikaanse krant.
De vader van Tashnuva wilde vanwege de 'verwijfde' manieren niets van haar weten. "Ik werd gezien als een schande voor de familie." Op het moment dat het familiebedrijf het financieel moeilijk kreeg, werd ze de deur uitgezet, schrijft de krant die de 29-jarige vrouw interviewde.
Ze ging bij een oom in Narayanganj (plaats in de buurt van Dakha) wonen, presenteerde zich nog altijd als man en kreeg ook daar te maken met verbaal geweld. Op zoek naar antwoorden speurde ze het internet af, waar ze het woord 'transgender' tegenkwam. Vanaf dat moment kon ze zich eindelijk met andere mensen identificeren. "Dat was echt geweldig."
Zeven dagen lang had ik geen eten
Nadat ze werd toegelaten tot de universiteit ontdekte ze affiniteit met theater. Ze deed audities en speelde het liefst vrouwelijke rollen. Iets wat ingewikkeld was. "Omdat mij bij mijn geboorte een mannelijke identiteit is toegewezen", kreeg ze bijvoorbeeld van een regisseur te horen.
"Pesten en intimidatie hebben me geleerd dat je jezelf moet bewijzen", vertelt ze. "Je zou niet gevangen moeten zitten in een mannelijk lichaam; je moet van je vrouwelijkheid kunnen houden." Maar hoe sterk ze ook klinkt, Tashnuva kreeg het moeilijk. Ze besloot naar Dhaka te verhuizen, waar ze in een sloppenwijk terechtkwam. "Zeven dagen lang had ik geen eten en was ik bijna uitgehongerd. Maar het werd beter."
Ik denk dat ik nu écht deel uitmaak van dit land
In 2015 ging het roer om; ze sloot zich aan bij een transgendergemeenschap en koos de naam Tashnuva, wat geluk betekent in het Bengaals. De start van een nieuw leven, vertelt ze. Vanaf dat moment begon ze make-up te dragen en in 2016 onderging ze een hormoonbehandeling.
We nemen een paar sprongen in de tijd. Het is begin 2021 en het gaat goed met Tashnuva. Ze is bezig met de master Public Health aan de Brac University en heeft daarnaast kleine rollen mogen spelen in verschillende films. Even aarzelt ze, wanneer ze hoort dat de tv-zender op zoek is naar een nieuwe nieuwslezer. Andere nieuwszenders hadden haar bij eerdere audities afgewezen. Toch doet ze het en wordt ze - je verwacht het al - aangenomen.
"Ik denk dat ik nu écht deel uitmaak van dit land." De gemeenschap is tot zwijgen gebracht, vertelt ze. Nu hebben ze iemand, waarmee ze zich kunnen identificeren. "En dat op een televisiezender!" Ze sluit af met een dringende oproep aan haar regering: neem de wet voor transgenderrechten aan!