De Netflixserie 'Tiger King' roept nogal wat verontwaardiging op. "Joe is een character waar iedere documentairemaker van droomt: Hij is tegen de overheid, hij haat alles wat autoriteit uitstraalt, hij heeft altijd een wapen aan z’n broek hangen, hij is homo, getrouwd met twee mannen, driftige polygamist en dat te midden van The mid-west", zegt Twan Huys. De serie werd alleen al in Amerika 35 miljoen keer bekeken… Wat maakt de serie zó populair?
Goedkoper dan een ticket naar Disney
Het fenomeen 'pettingzoo' is in Amerika absoluut niet vreemd. "Het is een beetje zoals wij de kinderboerderij hebben, maar dan met grote roofdieren als tijgers, leeuwen en lijgers, een combinatie van de twee." Een toegangskaartje tot deze dierlijke attractie is goedkoper dan een ticket naar Disneyland. Dat maakt deze vorm van dierlijk vermaak zo aantrekkelijk voor de minder bedeelde Amerikanen, legt Twan Huys uit.
De omstandigheden zijn niet mals
Mensen kunnen een welpje knuffelen, een foto met ze maken. Je ziet baby’s die in de klauwen van een tijger of leeuw worden gelegd. Maar het blijven roofdieren. Om ervoor te zorgen dat de bezoekers niet worden aangevallen, worden de beesten in een vroeg stadium weggerukt bij hun moeder, schrijft de Washington Post.
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Netflix US (@netflix) op 26 Mrt 2020 om 9:54 (PDT)
Rariteitenkabinet aan figuren
Sleutelfiguur in de serie en eigenaar van the Greater Wynnewood Exotic Animal Park in Oklahoma. Joe Exotic bezit ongeveer 1200 tijgers, leeuwen en beren. "Joe is een character waar iedere documentairemaker van droomt: Hij is tegen de overheid, hij haat alles wat autoriteit uitstraalt, hij heeft altijd een wapen aan z’n broek hangen, hij is homo, getrouwd met twee mannen, driftige polygamist en dat te midden van The mid-west. Hij heeft een grote mond. Speelt met de camera. Hij wil graag een reality-serie op televisie. Hij snapt wat hij moet doen. De rest van de mensen in de serie brengt ook nogal wat teweeg. Er is een arm afgebeten van een van zijn medewerkers, de een heeft geen benen, de ander heeft geen tanden. Je gelooft het rariteitenkabinet niet wat je ziet", vertelt Twan Huys.
De menselijke fascinatie voor exotische dieren
Mensen willen om de een of andere reden al eeuwen lang exotische dieren in hun sociale cultuur betrekken. "Al in 1720 arriveerde de eerste gekooide leeuw in Amerika. Ondanks de alle discussies en daaropvolgende tegenreacties is de populariteit van dieren als vorm van vermaak niet verminderd. In de jaren daarna zijn er alleen maar meer dierentuinen bij gekomen", schrijft de Washington Post. Wat maakt het zó fascinerend voor mensen om zo dicht bij levensgevaarlijke dieren te komen? "Het creëert al decennia lang een bepaald gevoel van controle en intimiteit om zo dicht bij deze grote, sterke dieren in de buurt te komen", aldus de Washington Post.
Dit bericht bekijken op Instagram
What happens when a liger hangs out with a Lion?
Een bericht gedeeld door Memphis Depay (@memphisdepay) op 1 Apr 2020 om 9:33 (PDT)
Een lijger in huis
"Mensen die je ziet in deze documentaire serie zijn helemaal leip van lijgers. Die willen heel graag zo’n beest vasthouden", zegt Twan Huys. Dat klinkt je misschien bekend in de oren: een paar dagen geleden ontstond er nogal wat ophef rond Memphis Depay. Ook hij had een lijger in huis gehaald om wat foto's mee te schieten.
Onderliggende sociale problematiek
Niet alleen Joe zelf is een opvallend figuur, zijn personeel blijft ook niet onbesproken. "Een van de trucs van Joe is om heel goedkoop personeel in te huren, die betaalt hij nog geen 150 dollar per week. In het dorp in Oklahoma waar zijn dierentuin is, gaat hij af en toe naar een bankje bij het busstation. Als je geen auto meer hebt, dan kun je nog met de bus, maar dan hoor je tot de onderkant van de samenleving, je bent straatarm. Daar zitten mensen die niet alleen arm zijn, maar ook verslaafd. Bijvoorbeeld aan crystal meth. Dat zijn de mensen die geen tanden meer hebben, die niets meer op zak hebben", legt Twan Huys uit. Aan hen biedt Joe zijn 'hulp'. Voor bijna niets gaan deze mensen voor hem aan het werk, tien tot twaalf uur per dag. Daar ligt een ander deel van de problemen, de heersende armoede.
Dit bericht bekijken op Instagram
Hahahahaha I love the internet. I heard about this guy
Een bericht gedeeld door Donald Trump Jr. (@donaldjtrumpjr) op 29 Mrt 2020 om 7:21 (PDT)
Joe is niet de enige hoofdpersoon in de serie. De man heeft de nodige vijanden waar Carole Baskin er één van is. Zijn dreigementen richting haar zijn serieus: zo is de brievenbus van Carole eens gevuld met giftige slangen, en het werd erger dan dat. We zullen niet alles direct weggeven, maar Joe is inmiddels veroordeeld: 22 jaar celstraf is hem opgelegd. Daar laat hij het alleen niet zomaar bij zitten. Hij heeft opgeroepen tot een presidentieel pardon. En, ondanks dat de wereld in brand staat, heeft de Amerikaanse president even de tijd genomen om tijdens een persconferentie in te gaan op de vraag wat hij daarvan vindt. "I'll take a look", klinkt de reactie van de president.
I'll take a look
Je kunt er van alles van vinden, maar de serie maakt wereldwijd diepe indruk. Het verhaal krijgt zeker nog een staartje. Joe Exotic is inmiddels met corona afgevoerd naar het ziekenhuis en Trump gaat de zaak bekijken... Wie weet volgt binnenkort het presidentieel pardon. En, tot slot: aanstaande woensdag is er een nieuwe aflevering van de serie te bekijken op Netflix. To be continued…