Mirriam heeft het allemaal: fantastisch werk, een fijne man en een leuk huis. De geboorte van haar dochtertje zou haar geluk compleet moeten maken, maar een postnatale depressie trekt haar langzaam een afgrond in, waaraan ze niet kan ontsnappen.
Vrolijke wervelwind
Mirriam groeit op als vrolijke wervelwind in het Limburgse dorpje Kronenberg. Haar kamer is altijd één grote puinhoop en ze komt altijd te laat, maar door haar ontwapende charme kan niemand boos op haar worden. Iedereen houdt van Mirriam, die altijd even vriendelijk is en die van iedere dag een feest maakt voor zichzelf, maar ook vooral voor anderen.
Met haar oudere zus Karlijn deelt ze de liefde voor muziek. Samen spelen ze van jongs af aan in de plaatselijke fanfare. Mirriam is een natuurtalent; met een beetje inspanning kan ze ieder instrument bespelen en zingt ze de sterren van de hemel.
'Door haar ontwapende charme kan niemand boos op haar worden'
Echte Limburgse
Ook als ze ouder is blijft Mirriam een enthousiaste flapuit. Ze doet alles op het laatste moment, maar het komt altijd goed. Na de middelbare school, gaat ze naar de Pabo, maar een vaste plek op een basisschool is niet haar ding. Ze besluit van haar passie haar beroep te maken en gaat muziekles geven. Daarnaast zingt ze liedjes in zorgcentra en op uitvaarten en treedt ze op met verschillende bands. Als echte Limburgse schrijft ze ook carnavalsliedjes.
'Baby blues'
Als Luc in haar leven komt, gaat ze met hem samenwonen en kopen ze niet veel later een klushuis. Na de geboorte van hun dochtertje, probeert Mirriam van haar te genieten, maar dat lukt niet. In de eerste week na de bevalling heeft maar liefst 80 procent van de moeders last van ‘kraamtranen’ ofwel de ‘baby blues’. Een normaal verschijnsel dat meestal over gaat, maar Mirriam slaapt niet meer en vraagt zich af waarom ze zich niet gelukkig voelt.
'Niets voelt meer als Mirriam'
Mirriam krijgt hulp van een plaatselijke psycholoog, omdat er een lange wachtlijst is voor gespecialiseerde zorg. Met medicatie krabbelt ze op en gaat ze langzaam weer aan het werk. Het valt zus Karlijn op dat Mirriam niet meer deelt hoe ze zich voelt, terwijl ze vroeger een open boek was.
Uit wat ze in die periode geschreven heeft, blijkt dat Mirriam een masker draagt: ‘Niets voelt meer als Mirriam. Het is alsof ik in iemands anders leven kijk. Ik hou dit niet vol. Ik zou het willen, maar dit hou ik niet vol.’ Mirriam is alle hoop op herstel verloren en maakt augustus 2022 een einde aan haar leven.
'Mirriam deelt niet meer hoe ze zich voelt, terwijl ze vroeger een open boek was'
'Een kaarsje'
Op de dag van haar overlijden gaat Mirriam nog naar de Antoniuskapel waar ze vaak komt om een kaarsje aan te steken. De kapel is in 1912 gebouwd door haar over-overgrootvader. Ze schrijft iets in het boek: ‘Een kaarsje, een beetje licht voor iedereen waar ik van hou.'
Het is een plek van troost, waar Mirriams familie en vrienden vaak komen. Op haar verjaardag, in september 2023, wordt een herdenkingsconcert georganiseerd in Kronenberg. De kaartjes zijn binnen een paar dagen uitverkocht. Karlijn vindt het een prachtig gebaar, maar het voelt dubbel: ‘Dit had er niet moeten zijn.’
(Tekst gaat verder onder kader)
Bijzondere zus
Omdat Mirriams dochtertje haar nooit zal leren kennen, maakt Karlijn een film voor haar. Ze interviewt vrienden en collega's over de herinneringen, die ze aan Mirriam hebben. Het filmen is heel confronterend, maar het doet haar ook goed want het is fijn om al die mooie verhalen over haar bijzondere zus te horen.
Denk je aan zelfmoord? We zijn er voor je. Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. Bel gratis 0800-0113 of chat met ons. Je kunt ook terecht bij MIND Korrelatie. MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. Dit kan telefonisch en online via 0900-1450.