In de nieuwe KRO-NCRV serie Waarom werken vrouwen niet? onderzoekt journalist Liesbeth Staats een oer-Hollands fenomeen: het parttime paradijs. Balanstrutjes, parttime prinsesjes, deeltijd-diva’s, het debat over arbeidsparticipatie van vrouwen staat al jaren op scherp.

Ruim 70% van de vrouwen in Nederland werkt in deeltijd. Daarmee werken Nederlandse vrouwen het minst aantal uren van Europa. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen kan financieel niet op eigen benen staan. Zijn onze parttimers zich eigenlijk bewust van hun economische positie? Weten ze wat er gebeurt na een scheiding, of als hun partner werkloos wordt? Of is het parttime model een verworvenheid, een luxe die we moeten koesteren?

In deze serie praat Liesbeth met vrouwen én mannen over geld, ambitie en vastgeroeste denkbeelden. Ze onderzoekt waarom het nog altijd de moeders zijn die na de geboorte van de kinderen (gedeeltelijk) stoppen met werken en krabt zichzelf even achter de oren als ze een hoogopgeleide fulltime thuisblijfmoeder spreekt die het eigenlijk heel goed voor elkaar heeft met de rust binnen het gezin.

In aflevering 1 spreken vrouwen zich uit over hun keuzes voor meer of juist minder werken en legt hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen uit waarom dat parttime werken ons zo uniek maakt in Europa. In aflevering 2 leert Liesbeth dat vrouwen met kinderen én ambitie een economische boete op baren opgelegd krijgen: vrouwen die een kind krijgen lopen fors salaris mis, terwijl de vaders nergens last van hebben. 

En heel opmerkelijk: op minder dan paar uur rijden blijkt het helemaal anders te zijn. Vrouwen in onze buurlanden werken veel meer dan wij, zien we in aflevering 3. En vijf dagen kinderopvang is er de regel, niet de uitzondering. Waarom hebben de werkende moeders daar dan geen last van een schuldgevoel? En aflevering 4 is gereserveerd voor de generatie X en Y: laten zij zich leiden door de traditionele rolpatronen, of zien ze de nabije toekomst heel anders voor zich?

Waarom werken vrouwen niet? vanaf donderdag 12 november om 20:58 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.