Reis mee, ontmoet exotische dieren én leer over verschillende culturen. In het programma Waku Waku van KRO-NCRV ontdek je samen met presentator Sosha Duysker de wereld vól avontuur. Waar en hoe begon de eerste ontdekkingsreis en wat betekent de term ‘Waku Waku’ eigenlijk?

Terug in de tijd

In 1988 maakte de familiespelshow Waku Waku zijn debuut. De succesvolle natuurquiz was veertien jaar lang te zien op de Nederlandse buis. Sinds 2022, ruim twintig jaar later, neemt het programma van KRO-NCRV je opnieuw mee door de wereld van zinnige én onzinnige dierenweetjes.

Waku Waku in het kort

Onder leiding van presentator Sosha Duysker nemen vier bekende gezichten het tegen elkaar op: er wordt gestreden om de felbegeerde titel ‘grootste dieren- en natuurkennis bezit’. De winnaar gaat naar huis met een bedrag van ruim 1500 euro voor zijn of haar zelfgekozen goede dierendoel. Hier bovenop komt het bedrag dat al is gewonnen bij de dagwinst.

Hugo Kennis won afgelopen seizoen

Kok en acteur Hugo Kennis, bekend van Eigen Huis & Tuin en 24kitchen, ging er afgelopen seizoen met de buit vandoor. Hij haalde geld op voor stichting Flappus, die zich inzet voor dieren die niet meer bij hun baasje kunnen blijven.

Een nieuw jasje

Hoewel een aantal vertrouwde elementen terugkeren in het nieuwe seizoen, zijn ook de nodige veranderingen doorgevoerd. Hoe presentator Rob Fruithof nog door de studio paradeerde met olifanten, tijgerwelpjes en kalkoengieren, komen in de vernieuwde versie geen wilde dieren voor.

Zo zijn wilde zoogdieren al sinds 2015 verboden in het circus, doordat de omstandigheden van de dieren vaak verre van rooskleurig waren. Dit verbod geldt óók voor het maken van televisieprogramma’s. Daarom maken de olifanten en tijgers plaats voor andere diersoorten, zoals honden, schapen, katten en kleine insecten.

schermafbeelding_2023-07-18_om_16.13.21.png
schermafbeelding_2023-07-18_om_16.09.02.png

Waku Waku wat?

De populaire televisiequiz heeft zelfs internationale roots, en stamt af van het Japanse programma ‘Wakuwaku Dōbutsu Rando’. Eenmaal in Nederlandse handen ontving het de welbekende naam Waku Waku, wat zoiets betekent als ‘spannend dierenrijk’. De befaamde titel verwijst zo naar de vele wonderen van de avontuurlijke dierenwereld, om de liefde en kennis voor de natuur te vergroten bij jong én oud.

Waku Waku gemist?

Kan een nijlpaard lachen? Eet een drachtig paard graag appeltaart? Waku Waku geeft het antwoord. Met deze zinnige en onzinnige weetjes willen wij de liefde en kennis voor de natuur vergroten bij jong en oud.

Sosha Duysker in decor Waku waku