Een natuurverschijnsel is iets dat door de natuur veroorzaakt is en niet door mensen. Vaak is dat een verschijnsel dat niet vaak voorkomt en dus opvalt. En er zijn veel bijzondere natuurverschijnselen te vinden in de wereld. Van roze meren, regenboogbergen tot lichtgevende stranden. We hebben er 8 voor je op een rijtje gezet.
1. Roze meren
Het lijkt nep, maar er bestaan in de wereld echt roze meren. Bijvoorbeeld in Mexico, Australië en Tanzania. Maar hoe kunnen deze meren roze zijn? Dat komt omdat in die meren veel zout zit. Veel algen en bacteriën houden van dat zout en die veroorzaken waarschijnlijk de roze gloed in het water. Mooi, he?
2. Het Noorderlicht
Het Noorderlicht wordt ook wel Aurora Borealis genoemd. Het is een poollicht dat je kunt zien ten Noorden van de poolcirkel. Een poollicht is een lichtverschijnsel dat vaak voorkomt in de poolgebieden. Er bestaat dus ook een Zuiderlicht, maar dan bij de Zuidpool. Je ziet het als het vaak als het donker is en het is een soort lichtshow in de atmosfeer!
3. Lichtgevende stranden
Wauw, deze stranden geven licht! Of nou ja, dat lijkt zo. Op de stranden van de Malediven kun je dit natuurverschijnsel vaak zien. Dat komt door lichtgevend plankton dat is aangespoeld. Ook in Nederland kun je soms blauwachtig licht in de zee zien. Dat komt door zeevonk, een klein algje. Zeevonk straalt licht uit als het heftig wordt bewogen. Zo wil hij vijanden afschrikken.
4. Kruipende stenen, Death Valley
Heel lang heeft het geduurd voordat wetenschappers dit natuurverschijnsel konden verklaren: de kruipende stenen in Death Valley in de Verenigde Staten. Aan de strepen achter de stenen zagen ze dat de stenen zich meters verplaatsten. Maar hoe dan? Nu weten ze het! Als het heeft geregend en gaat vriezen, komt er een dun laagje ijs op de woestijnbodem. Als het ijs begint te smelten en het waait, dan kunnen de stenen verplaatst worden door de wind Dit kan zelfs met een snelheid van twee tot vijf meter per minuut!
5. Catatumbobliksem, Venezuela
Bliksem eng? Of vind je het juist cool? In Venezuela, aan het meer van Maracaibo, onweert het heel vaak. Het kan er wel 160 dagen per jaar bliksemen en dan zo’n 10 uur achter elkaar! De bliksem is soms in allerlei kleuren te zien, heel bijzonder. Hoe dit komt is niet zeker. Het komt waarschijnlijk door de ligging van het meer, waardoor juist op die plek meer onweer is.
6. De geisers in IJsland
Een geiser is een natuurverschijnsel dat je veel in IJsland tegenkomt. Dat zijn plekken waar heet water vanuit binnenin de aarde naar boven wordt gespoten. Omdat de aardkorst in IJsland erg dun is, zie je daar de stoom van het hete water omhoogkomen. En dat gaat heel hard! Je ziet het eerst een beetje borrelen en dan spuit het water heel hard en hoog uit de grond.