Schaduwen achtervolgen je natuurlijk de hele dag. Max viel het op dat de schaduwen naar elkaar toe buigen. Willem Wever zocht uit waarom dat zo is. Als je dat nog nooit is opgevallen moet je er maar eens op letten.

Het vormen van schaduw

Stralen die worden tegengehouden door een object, vormen de schaduw op het oppervlakte dat achter dat object ligt. Het oppervlak waarop geen enkele lichtstraal valt, is op dat moment helemaal zwart.

Het overgangsgebied

Tussen het zwarte oppervlak en het oppervlak waarop álle lichtstralen vallen, ligt een klein overgangsgebied dat van donker naar licht kleurt. Dit verschijnsel komt trouwens (bijna) niet voor als het licht uit een hele kleine bron komt. Zie de onderste schets.

De schaduwen buigen naar elkaar

Als de schaduwen van twee objecten elkaar naderen, dan zullen de "grijze" overgangsgebieden elkaar op een gegeven moment gaan overlappen. Op het oppervlak waarop dat gebeurt, vallen er op dat moment nog minder stralen en wordt daarom donkerder. Het wordt bijna net zo donker als de volledige schaduwen van de twee objecten. Het lijkt daarom op dat punt alsof de twee schaduwen naar elkaar toe buigen, maar dat is gezichtsbedrog.

Waar komt schaduw vandaan?

Het lijkt vaak alsof er een strakke lijn aan de rand van een schaduw ligt, maar dat is meestal niet het geval. Een lichtbron zoals een lamp of de zon straalt namelijk niet vanuit één punt. De lichtbron zendt vanaf een groter oppervlakte een heleboel fotonen (lichtdeeltjes/golven) uit, die wij lichtstralen noemen.