Sinds Izzie op de middelbare school zit, merkt ze op hoe vaak het scheldwoord kanker wordt gebruikt. Izzie heeft hier verdriet van, omdat haar vader hieraan is overleden. Ze besluit actie te voeren. Met resultaat!

Met dit initiatief is Izzie genomineerd voor een Lief gebaar Award. Deze prijs is onderdeel van de Zapp Awards. Izzie neemt het op tegen twee andere genomineerden: Marijn en de wensenclub. Vanaf zaterdag 20 januari tot en met zaterdag 27 januari kan iedereen stemmen op één van de acties via de Zapp Awards of via de Zapp App.
 

Mentorgesprek

Op sommige momenten wordt het Izzie even te veel. Dan hoort ze weer het scheldwoord kanker dat haar zoveel verdriet doet. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen stoppen? Ze zegt er weleens iets van, maar dat helpt niet. Ook is ze bang dat mensen zeggen: ‘het is maar een woord.’ 

Als Izzie na de zomer besluit om van klas te wisselen, heeft ze goede gesprekken met haar mentor. Zo komt ze op het idee om actie te voeren. Het doel? Kinderen vertellen dat schelden met het woord kanker verdriet doet. Daarnaast wil ze geld ophalen voor meer onderzoek naar de ziekte.

De andere genomineerden

Schaatsen voor het goede doel

Als Izzie de eerste acties bedenkt, is het bijna winter. In combinatie met haar sportiviteit besluit ze een schaatsactie te organiseren voor het KWF (KWF Kankerbestrijding, red.). 

Mentoren en teamleiders van haar school helpen bij de organisatie. Het KWF komt langs op Izzie's school en samen geven ze voorlichting aan klassen.
 

Het resultaat?

De schaatsactie is een groot succes. Een groot deel van de leerlingen schaatst mee. Per rondje worden leerlingen gesponsord door familie en vrienden en door middel van een QR-code kunnen mensen eenmalig doneren. Het resulteert in een prachtig bedrag van 3082 euro voor het KWF. 

Izzie hoopt op medicijnen om de levensduur van een kankerpatiënt met een maand te verlengen of de overlevingskans te vergroten. Wat ze in ieder geval al heeft bereikt, is meer bewustwording rondom schelden met het woord kanker. En daar is ze heel blij mee! 

Klaas van Kruistum en Izzie op de schaatsbaan
Klaas van Kruistum en Izzie voor de camera

Op weg naar de Zapp Awards 

De initiatiefnemers van de drie acties krijgen in het programma Op weg naar de Zapp Awards de kans om te laten zien waarom zij de Lief gebaar Award moeten winnen. Het initiatief met de meeste stemmen wint de Lief gebaar Award en krijgt een bedrag van 500 euro om te schenken aan een goed doel. De uitreiking is op zaterdagavond 27 januari 2024 bij de Zapp Awards.
 

Lief gebaar Award 

Vind jij dat Izzie de Lief gebaar Award moet winnen? Vanaf zaterdag 20 januari tot en met zaterdag 27 januari kan iedereen stemmen op één van de acties via zappawards.nl of via de Zapp App.

Lees ook