Marijn is een echte surfboy. Vanaf jongs af aan surft hij, maar tijdens het watersporten ziet hij steeds meer vervuiling in de zee. Hier wil hij iets tegen doen. Zijn doel: 400 kilometer surfen voor 4000 euro. Het geld is bedoeld voor Plastic Soup Foundation. 

Met zijn initiatief is Marijn genomineerd voor een Lief gebaar Award, deze prijs is onderdeel van de Zapp Awards. Hij neemt het op tegen twee andere genomineerden. Vanaf zaterdag 20 januari tot en met zaterdag 27 januari kan iedereen stemmen op één van de acties via de Zapp Awards of via de Zapp App.

 

Plastic soep 

Plastic is in alle oceanen te vinden. De schattingen variëren, maar in 2022 werd geschat dat er wereldwijd tussen de 150 miljoen ton en 250 miljoen ton plastic in de oceanen aanwezig was. Het is een ernstig milieuprobleem dat de biodiversiteit van de zeeën bedreigt en negatieve gevolgen heeft voor het ecosysteem. Marijn maakt zich daar zorgen over: 'De Noordpool is steeds sneller aan het smelten en dat komt door ons.'

Daarom wil Marijn iets doen voor Plastic Soup Foundation. Omdat Marijn veel op het water te vinden is als windsurfer bedacht hij de actie om 400 kilometer te surfen. Hij laat zich sponsoren en zo probeert hij 4000 euro op te halen voor Plastic Soup Foundation. Tijdens deze surfsessies haalt hij ook nog plastic afval uit het water. Het liefst gaat Marijn elke dag het water op om zo afval op te ruimen en te surfen voor zijn actie, maar er moet wel voldoende wind zijn voor een geslaagde surfsessie. 

De andere genomineerden

362 kilometer op de teller 

Marijn surft niet een bepaalde route, maar houdt via zijn horloge bij hoeveel kilometers hij heeft afgelegd. Inmiddels staat er al 362 kilometer op de teller en er is al 3100 euro gedoneerd. Maar Marijn gaat door tot hij 4000 euro heeft opgehaald met het windsurfen.

'De Noordpool is steeds sneller aan het smelten en dat komt door ons'

Marijn

Langs de deuren

Marijn roept via Instagram zijn volgers op om hem te helpen bij zijn actie. Zijn posts op sociale media worden regelmatig gedeeld door Plastic Soup Foundation. Daarnaast gaat Marijn langs de deuren en bezoekt bedrijven voor een financiële bijdrage. Het opgebrachte geld wordt door Plastic Soup Foundation gebruikt om plasticvervuiling bij de bron aan te pakken en de productie van nieuw plastic te stoppen. Voor een schone en gezonde toekomst voor mens, natuur en milieu.

Klaas van Kruistum en Marijn
Marijn en Klaas van Kruistum

Op weg naar de Zapp Awards 

Alle drie de initiatiefnemers van de acties krijgen in het programma Op weg naar de Zapp Awards de kans om te laten zien waarom zij de Lief gebaar Award moeten winnen. Degene met de meeste stemmen wint de Lief gebaar Award en krijgt een bedrag van 500 euro om te schenken aan een goed doel. De uitreiking is op zaterdagavond 27 januari 2024 bij de Zapp Awards.

 

Lief gebaar Award 

Vind jij dat Marijn de Lief gebaar Award verdient? Vanaf zaterdag 20 januari tot en met zaterdag 27 januari kan iedereen stemmen op één van de acties via zappawards.nl of via de Zapp App.

Lees ook