Zon en maan, water en vuur, aarde en lucht. Ze lijken elkaars tegenpolen, maar in de yogafilosofie zijn ze onlosmakelijk verbonden en brengen ze juist balans. En die balans zit ook in ons, volgens de holistische kijk op het leven. Hoe holistisch leef jij? Zentijd geeft tips voor meer balans.

Wat betekent holistisch?

Holistisch komt van het woord holisme dat is afgeleid van het Griekse woord holos, wat ‘heel’ of ‘compleet’ betekent. Wie holistisch leeft let niet op één aspect van het leven, maar kijkt naar het geheel, alles is immers met elkaar verbonden.

Avondyoga met de maangroet

Yoga draait om rust en evenwicht, om balans tussen lichaam én geest. In deze fijne les hatha yoga van Djilani sluit je de dag af met een rustgevende maangroet, de tegenhanger van de actievere zonnegroet.

Holistisch leven - de maangroet

De mens als holistisch systeem

Vanuit het holisme gezien ben je als mens ‘opgebouwd’ als een systeem van vijf niveaus: je fysieke niveau (je lichaam), je mentale niveau (je gedachten), je emotionele niveau (je gevoel), je energetische niveau (je energie) en je spirituele niveau (je ziel). En omdat álles met elkaar verbonden is volgens de holistische kijk op het leven, ben je ook verbonden met alles om je heen; je sociale omgeving, de natuur, het klimaat en zelfs het universum.

Buikpijn 

Wie holistisch leeft is zich bewust van al die niveaus. Een voorbeeld: je hebt vaak last van je buik. Die buikpijn kun je fysiek verklaren of proberen op te lossen met een pilletje, maar misschien speelt er wel meer. Misschien heb je last van stress waardoor je spanning in je buik vasthoudt. Of eet je onregelmatig waardoor je last krijgt van je buik. Misschien beweeg je wel te weinig of loop je rond met onverwerkt verdriet. Vanuit de holistische gedachte zijn dat allemaal factoren die mee kunnen spelen bij het veroorzaken van die buikpijn.

Is holistisch leven zweverig?

Holistisch leven wordt vaak in verband gebracht met spiritualiteit en esoterie. Er zijn ook steeds meer behandelaars die zich holistisch noemen en daar zul je zeker ook spirituele types tussen vinden. Dat hoeft niet erg te zijn, als je maar nooit vergeet dat je bij serieuze klachten altijd een medische deskundige moet raadplegen. En gelukkig kun je ook holistisch leven zonder zweverig te zijn of worden. Met deze tips en yogalessen maak je een begin:

Tips om holistisch te leven

Tip 1: Leef mindful

Mindfulness is een belangrijk onderdeel van holistisch leven. Bij mindfulness leef je bewust in het hier en nu zonder te oordelen over jezelf en anderen. Dat kan je helpen beter om te gaan met stress en meer te genieten van de kleine dingen in het leven. Regelmatig mediteren kan ook helpen om meer mindful te leven. Probeer het eens met deze meditatie van Rohima:

-> Start de meditatie

Tip 2: Zoek positieve energie op

Positieve energie kan bijdragen aan je mentale gezondheid en een meer tevreden gevoel. Daarom is een belangrijk onderdeel van een holistische levensstijl dat je oefent in dankbaar zijn en dat je tijd doorbrengt met mensen die je blij maken. Of dat je iets goeds doet voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten. Met deze yogales van Roos begin je je dag met een positief gevoel.

-> Start de les

Tip 3: Regelmatig bewegen

Bewegen is goed voor je gezondheid, maar ook voor je humeur. Dus: ga eens met de fiets naar je werk, maak vaker een wandeling in de natuur of volg de yogales met de maangroet van Djilani. Dertig minuten per dag is al voldoende om je meer in balans te voelen.  

-> Start de les

Tip 4: Bewust en gezond eten

Mensen die holistisch leven, letten bewust op wat ze eten. Denk aan biologisch en onbewerkt voedsel en groenten en fruit uit het seizoen. Dat gaat verder dan alleen gezond zijn voor jezelf, het heeft ook te maken met respect voor de natuur en het klimaat. Vandaar dat mensen die holistisch leven vaak ook vegetarisch eten.  

Tip 5: Natuurlijke middelen

Even voor de duidelijkheid: als je serieuze gezondheidsproblemen hebt, zijn natuurlijke - of homeopathische middelen niet de oplossing. Maar dat betekent niet dat ze per definitie verkeerd zijn. Bij buikpijn hoef je niet meteen naar de Rennies te grijpen, je kan ook kijken of het helpt om kalmerende kruidenthee te drinken. Heb je vaak hoofdpijn? Probeer dan in plaats van een paracetamol eens een kleine hoofdmassage. In deze yogales van Roos legt ze uit hoe dat werkt.

-> Start de les

Tip 6: Innerlijke balans

Voor de een is het mediteren, de ander geeft de voorkeur aan bidden en sommige mensen schrijven liever in een dagboek. Wat je ook doet: rust en (zelf)reflectie dragen bij aan innerlijke balans. Plan dus dagelijks bewust me-time in, laat je werk op tijd los en hou je eigen energie altijd goed in de gaten. Met deze les yin yoga van Jolijn vind je weer innerlijke rust.

-> Start de les

Zentijd ochtendyoga challenge 5

Challenge

Maak yoga onderdeel van je dagelijkse ochtendritueel

Naar de challenge