Steeds meer mensen zweren erbij: yoga nidra voordat ze gaan slapen. Er wordt ook wel beweerd dat je na één sessie yoga nidra net zo uitgerust bent als na vier uur slaap. Is het echt zo’n wondermiddel? Lees het hier en probeer het zelf met de yoga nidra les van Zentijd.

Yoga nidra wordt steeds populairder

Yoga nidra wordt ook wel ‘slaapyoga’ genoemd of de ‘slapeloze slaap’. De stijl groeit al jaren enorm in populariteit omdat yoga nidra je in de diepste staat van ontspanning zou brengen, vergelijkbaar met die van wanneer je slaapt. Het is niet de bedoeling dat je écht in slaap valt, maar het gebeurt vaak wel.

Wat is yoga nidra 

Tijdens een yoga nidra sessie lig je op je rug terwijl je luistert naar een stem die je door verschillende fases begeleidt. Daardoor ontspan je zó diep dat het lijkt alsof je slaapt. Je hersenen vertonen dezelfde activiteit als die van iemand die slaapt alleen is dat niet zo: je bevindt je ergens tussen slapen en waken in. In die staat ben je zó ontspannen dat je je onderbewustzijn kan opschonen van diep opgeslagen stress en spanning. Uiteindelijk kom je dan volgens de yogafilosofie tot samadhi: verlichting. Maar van de versie die wij doen word je vooral heel erg ontspannen.

Waar komt yoga nidra vandaan

Yoga nidra bestaat al duizenden jaren en komt uit de oude Indiase yogatradities, maar het werd het pas rond 1950 geïntroduceerd in het westen door Swami Satyananda Saraswati, de oprichter van de Bihar School of Yoga. Hij vertaalde de oude yoga nidra naar de toegankelijke meditatiemethode die wij nu kennen.

Hoe werkt yoga nidra

Een yoga nidra sessie bestaat uit een vast aantal stappen, dat maakt het ook anders dan een gewone geleide meditatie. Die stappen hoef je niet zelf te bedenken, anders kun je niet volledig ontspannen. Meestal begin je met het fysiek ontspannen van je lichaam en het naar binnen keren met je aandacht. Vervolgens is het tijd voor je sankalpa, een positieve intentie over iets wat je graag wil in je leven. Daarna volgt vaak een bodyscan om je bewust te worden van je lijf en een ademoefening voor je adembewustzijn. De sessie gaat verder met geleide ontspanning waarbij je gaat visualiseren en tot slot keer je terug naar het hier en nu.

Vier uur slaap

En dan die belofte dat één sessie nidra gelijk staat aan vier uur slaap, is dat echt zo? Helaas niet, dat zou betekenen dat je na twee sessies yoga nidra je hele nachtrust bij elkaar hebt gemediteerd. Zo’n wondermiddel is het nou ook weer niet. Maar yoga nidra helpt je wel makkelijker in slaap te vallen en het verbetert vaak ook je nachtrust. 

De voordelen van yoga nidra

En er zijn meer voordelen. Het kan helpen bij het verbeteren van je concentratie en je zult merken dat je creatiever en rustiger wordt en meer energie krijgt. Daarom is yoga nidra ook prettig voor mensen met burn-out, angstproblemen en depressie. Er zijn ook aanwijzingen dat het je immuunsysteem versterkt en helpt bij hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. En goed nieuws: Yoga nidra kan ook in de ochtend! Er zijn ook speciale sessies waarbij de aandacht juist ligt op het wakker worden.

Probeer het zelf

Wil je zelf ervaren wat yoga nidra met je doet en of je je er daadwerkelijk zo diep bij kunt ontspannen? Probeer dan de les van Rohima van Zentijd.

Zentijd, yoga nidra