Als je aan yoga gaat doen, kan het kiezen van een stijl best een uitdaging zijn. Daarom licht Zentijd af en toe een yogastijl uit. Deze keer: yin yoga. 

Wat is yin yoga?

Yin yoga is een langzame, meditatieve vorm van yoga waarbij je je aandacht richt op het soepel maken van je bindweefsel, spieren en gewrichten. In tegenstelling tot andere yogastijlen, waarbij je de houdingen vaak één of meerdere ademhalingen aanhoudt, blijf je bij yin yoga wel drie tot vijf minuten (of soms zelfs langer!) in dezelfde houding. Bewegen hoeft dus niet. Hierdoor kun je dieper ontspannen en ga je soepeler in je vel zitten.

De filosofie achter yin yoga

Yin yoga is gebaseerd op de yogastijl ‘hatha yoga’ en op het concept van yin en yang; de twee tegengestelde krachten die volgens de oosterse gezondheidsleer samen balans brengen. Waar yang-energie actief, opwekkend en dynamisch is, staat yin juist voor rust, stilte en naar binnen keren. Bij yin yoga draait het dus om die rustige energie. Je geeft je lichaam en geest over aan de houding, wat vaak zorgt voor een diep gevoel van ontspanning en innerlijke rust.

Fysieke voordelen van yin yoga

Een van de belangrijkste fysieke voordelen van yin yoga is de verbetering van je flexibiliteit en mobiliteit. Door de houdingen langere tijd vast te houden, zullen de diepere weefsels in je lichaam zich beetje bij beetje steeds meer aanpassen en verzachten. Daarom is yin yoga bijvoorbeeld heel fijn voor mensen met stijve gewrichten of spieren. Daarnaast ontstaat er door die langdurige ontspanning ruimte voor nieuwe energie en voel je je na een yin les dan ook vaak super uitgerust.

Innerlijke rust met yin yoga

Volg deze les yin yoga voor innerlijke rust van Rohima op NPO Start.

Zentijd lange aflevering 1 - Rohima Hossain

Mentale en emotionele voordelen

Naast de fysieke voordelen zorgt yin yoga ook een diepere mentale ervaring. Omdat je zo lang in dezelfde houding zit of ligt, heb je geduld nodig. Dat kan soms best ongemakkelijk voelen, zeker als je net begint met yin yoga. Je laat het verzet los en probeert te accepteren wat je voelt in je lichaam en je hoofd. Daarom komen er tijdens een yin yogales ook regelmatig emoties boven die je niet had zien aankomen. Vanwege frustratie die je hebt vastgehouden bijvoorbeeld, of onverwerkt verdriet. Voor veel mensen leidt dit tot meer zelfkennis en zelfacceptatie.

Voor wie is yin yoga geschikt?

Yin yoga is geschikt voor iedereen, ongeacht je leeftijd of conditie. Het is vooral een fijne yogastijl voor mensen die stress willen loslaten en wat soepeler in hun lijf willen zitten. Bij de houdingen gebruik je ook vaak ‘props’, zoals yogablokken, bolsters, meditatiekussens, riemen of dekens. Dit is vooral om de houding zoveel mogelijk aan te passen aan je eigen lichaam. Want het gaat niet om hoe je de houdingen doet, maar om hoe ze voor je voelen.

Beter slapen met avondyoga

In deze les avondyoga van Jolijn zitten fijne yin yogahoudingen om beter te slapen. Volg de les op NPO Start.

Zentijd lange aflevering 10 - Jolijn Bruijnaers

Het beste tijdstip voor yin yoga

De beste tijd voor een yin les is de ochtend. Je spieren zijn dan nog niet opgewarmd, waardoor je het bindweefsel beter kan stimuleren. Maar veel mensen doen het ook in de avond, omdat dat een fijne tijd is om even naar binnen te keren. Eigenlijk maakt het niet uit wanneer je het doet, als je er maar de tijd en de rust voor neemt.