Je kent het wel: de yogales is afgelopen, de docent brengt zijn of haar handen in gebedshouding voor het hart en zegt ‘namasté’. Maar waar komt dat woord eigenlijk vandaan? En waar staat het voor? Zentijd legt het uit.
De herkomst van namasté
Namasté komt uit het Sanskriet, de heilige schrijftaal in India. Letterlijk vertaald bestaat namasté uit twee Sanskriet worden: ‘namah’ betekent ‘buiging’ of ‘verering’ en ‘te’, staat voor ‘jou’. ‘Ik buig voor jou’ dus. Het wordt ook wel vertaald als ‘De ziel in mij groet de ziel in jou’ of, zoals veel yogadocenten zeggen: ‘Het licht in mij groet het licht in jou’. Namasté is dus een spirituele uiting van respect en eerbied. Je laat ermee zien dat je het goede in de ander en in jezelf ziet, zonder te oordelen. Dat is wel wat anders dan ‘doei en 'tot volgende week’.
Namasté is in India heel normaal
De meeste yogalessen, ook bij Zentijd, eindigen met namasté. Maar er zijn ook docenten die er de les mee beginnen. Dat zit zo: in India is het heel gewoon om namasté te zeggen. Daar is het zelfs een veelgebruikte begroeting. Kom je iemand tegen en wil je beleefd groeten? Dan doe je de gebedshouding en zeg je namasté. Het hoort bij de cultuur en de spirituele tradities zoals het hindoeïsme en het boeddhisme. Veel hindoes groeten trouwens niet alleen elkaar met namasté, maar ook hun goden.
Namasté en het derde oog
Sommige yogadocenten gaan nog een stapje verder dan de gebedshouding voor het hart. Zij brengen hun handen voor hun voorhoofd. Volgens de oude Indiase spirituele cultuur zit daar je derde oog dat staat voor een hoger niveau van bewustzijn, een sterke intuïtie en innerlijke wijsheid. De gebedshouding is trouwens ook bekend als een mudra, de handhouding ‘anjali mudra’ die je kan doen tijdens de yogales.
De positieve effecten van respectvol groeten
Het zou raar zijn als wij elkaar op straat ook opeens zo zouden gaan groeten, maar je kunt je wel door de intentie achter het woord laten inspireren. Omdat je de wereld met een respectvolle groet een beetje liever maakt. Door een ander bewust aan te kijken en oprechte aandacht te schenken, ontstaat er namelijk een vrolijk en veilig gevoel, voor de ander én voor jou.
Iemand begroeten is goed voor je
Dat voel je vaak zelf ook al, wanneer je iemand groet of een praatje aanknoopt met een onbekende, maar het is ook wetenschappelijk onderzocht. Voor dat onderzoek werden zestigduizend mensen ondervraagd na het voeren van een gesprekje met een vreemde. Na afloop waren de deelnemers tevredener met hun leven dan daarvoor. Een kort babbeltje zorgt er namelijk voor dat mensen zich minder eenzaam, optimistischer en veiliger voelen. En uit dat onderzoek bleek dat je niet eens echt een gesprek hoefde aan te gaan, maar dat een simpele 'goedemorgen' ook al werkt.