Zwemmen in de natuur is goed voor lichaam én geest. En als je eenmaal ‘door’ bent, wil je nooit meer anders. Dat zeggen in ieder geval de liefhebbers. Wil jij het ook proberen, maar weet je niet waar je de sprong moet wagen? Zin in morgen geeft een overzicht van mooie plekken voor een frisse duik.
Het Blauwe meer (Drenthe)
Zwemplas Het Blauwe meer ligt in het natuurgebied Leggelderveld ten zuidoosten van het dorp Hoogersmilde. Het meer is ontstaan door graafwerkzaamheden voor de kalkzandsteenfabriek en is daardoor tot wel 24 meter diep. Het water heeft een prachtig blauwgroene kleur en het strand heeft veel wit zand. Je waant je op vakantie als je hier bent.
Henschotermeer (Utrecht)
Een van de mooiste zwemplekken in de buurt van Utrecht is het Henschotermeer. Het is een prachtig meer op de Utrechtse Heuvelrug met veel zand en hoge bomen. In de zomer kan het er behoorlijk druk worden, dus wil je rustig zwemmen, ga dan vroeg in de ochtend. Een andere mooie plek om te zwemmen in de omgeving van Utrecht is de Haarrijnse Plas bij Leidsche Rijn.
De Spiegelplas (Noord-Holland)
De Spiegelplas is een prachtige weidse plas aan de oostkant van Nederhorst den Berg met fijne strandjes, eilandjes en moerasbossen. Het is een natuurgebied van 275 hectare groot en je kunt er ook goed wandelen, fietsen en varen. Ook mooi in deze omgeving is de Zuwe in Kortenhoef. Het water loopt niet geleidelijk af waardoor het voor kleine kinderen minder geschikt is. De damwand heeft een trapje om in en uit het water te komen. Er zijn ook geen restaurants en winkels in de buurt, dus het is hier vaak wat rustiger.
De Kardingerplas (Groningen)
Kardinge is een natuurgebied vlakbij de stad Groningen. Je kunt er vanaf de stad in een half uur naartoe fietsen voor een frisse duik in de Kardingerplas. Bij warm weer of in het hoogseizoen kan het er wel druk worden. Plan je duik dan lekker vroeg in de ochtend.
Maasvallei (Limburg)
In de recreatieplassen langs de Maas in Limburg kun je heerlijk buitenzwemmen. Er zijn verschillende plekken die je kan bezoeken zoals bijvoorbeeld Dilkensplas in Ohe en Laak of de Grote Hegge in Thorn. Ook hier kan het 's zomers en bij warm weer behoorlijk druk worden.
Zwemmen in Rotterdam
Achter de gebouwen van het oude drinkwaterterrein van Rotterdam ligt Natuurgebied De Esch, een stukje natuur aan de rand van de stad. Vlakbij dit natuurgebiedje zijn langs de oevers van de Maas ook wat zandstrandjes waar je mooi uitzicht op de Rotterdamse skyline hebt. De stroming in de rivier is te sterk om te kunnen zwemmen, maar je kan wel lekker pootjebaden in het water van de baaien. Wil je echt gaan zwemmen? Dan kun je ook naar de Zevenhuizerplas even boven Rotterdam en net onder de Eendragtspolder.
Zwemmen in Amsterdam
Woon je in Amsterdam en wil je in de buurt een frisse duik te nemen? Er zijn in en rondom de stad veel plekken waar je buiten kan zwemmen. Op iamsterdam.nl staat een handig overzicht. In Zin in morgen duikt Sher in het open water in Amsterdam Noord.
De Spiegelwaal (Gelderland)
Op steenworp afstand van de stad Nijmegen ligt een flink stadsstrand met uitzicht op de stad: de Spiegelwaal. Het gedeelte tussen de Lentloper en de Spoorbrug is officieel zwemwater. Daarbuiten mag je niet zwemmen. Je kunt er vanuit de stad makkelijk naartoe met de fiets.
Het Oostvoornse Meer (Zuid-Holland)
Verscholen tussen het Brielse Meer en de Noordzee, ligt het Oostvoornse Meer. Het ligt vlakbij de haven van Rotterdam, maar toch is het een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kan zwemmen. Wil je liever de zoute zee in? In een kwartiertje wandelen door de duinen ben je op Strand Oostvoorne. Vroeger was dit strand het ‘autostrand’, inmiddels is het een van de duurzaamste stukjes strand van Nederland.
Het strand van Ouddorp (Zuid-Holland)
Op het eiland Goeree-Overflakkee barst het van de prachtige stranden. Maar als je gaat, check dan zeker het strand van Ouddorp. Het is één van de mooiste stranden van Nederland. Het Noordzeestrand van Ouddorp is wel zeventien kilometer lang en op sommige stukken oogverblindend breed.
De Galderse meren (Noord-Brabant)
De Galderse Meren is een gebied van recreatieplassen ten zuiden van Breda met een zandstrand waar je goed kan zwemmen. Het gebied ligt aan het Mastbos en de Galderse Heide en is vernoemd naar het dorp Galder. Wil je in rust zwemmen in de natuur, dan kun je hier het beste in de vroege ochtend heengaan, zeker in het hoogseizoen. In de zomer kan het hier namelijk erg druk worden.
Steiger Et Wiede (Friesland)
Et Wiede is een klein meertje in Friesland waar je heerlijk vrij kan zwemmen. Het water grenst aan de Friese gemeente Weststellingwerf en de Overijsselse gemeente Steenwijkerland. Wil je ook een echte duik maken? Ga dan naar de steiger ‘Et Wiede Nijentrijne’. Een ander mooi Fries meer is De Fluessen. Dit is het op één na grootste meer van Friesland. De Fluessen grenst aan de Morra en het Heegermeer en aan een aantal kleine natuurgebieden zoals de Vogelhoek, in het Fries de Fûgelhoeke.
Het Vechtdal (Overijssel)
De Overijsselse Vecht is een 167 kilometer lange rivier die slingert door het Overijsselse landschap, net als de Regge en Dinkel. Plan een ochtendwandeling of fietstocht langs de rivier en neem een duik onderweg. Of kies een van de officiële recreatiegebieden zoals recreatieplas de Oldemeijer. Bij Hotel Mooi Rivier kun je na het zwemmen ook heerlijk eten op het terras aan het water.
Marker Wadden (Flevoland)
In het Markermeer bij Lelystad vind je de Marker Wadden. Een bijzonder natuurgebied van zand, klei en slib. Het is een eilandengroep met uitgestrekte stranden. Op twee van die stranden mag je ook zwemmen: het Havenstrand en het Noordstrand. Een overzicht van andere zwemlocaties in Flevoland vind je hier.
Handige tips
Er zijn vele honderden plekken waar je buiten kunt zwemmen in Nederland. Op de officiële recreatiegebieden wordt de kwaliteit van het zwemwater gecontroleerd op blauwalg, maar je kunt op eigen risico natuurlijk ook op vele andere plekken in de natuur zwemmen. Zelf je zwemplek zoeken? Dat kan op de website waterkaart.net. Wil je de kwaliteit van het zwemwater weten? Kijk dan op zwemwater.nl.
Foto: Roel Wijnants.