22 februari werd Anton de Kom geboren in Suriname. De Kom was een vrijheidsstrijder tegen het kolonialisme, een schrijver en verzetsman in de Tweede Wereldoorlog. De Kom is de eerste Surinamer met een plaats in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Hij inspireert mensen nog ver na zijn dood.  

De Kom is geschiedenis  

In geschiedenisles leer je over het werk en leven van Anton de Kom. Maar je kunt hem ook kennen van de vele straten die in Nederland naar hem vernoemd zijn. Of door zijn boek Wiij slaven van Suriname, dat 75 jaar na zijn dood nog steeds relevant is. 

 

Aflevering 6: Erfenis en toekomst 

Aflevering 6: Erfenis en toekomst

Zijn kleindochter, Els de Kom, beschrijft de aandacht voor haar grootvader fijn, maar ook 'dubbel' in de podcast Strijden ga ik. 'Zolang mensen op een waardige manier omgaan met Anton de Kom, heb ik geen bezwaar. Maar hem misbruiken voor andere doeleinden, dat vind ik en de rest van de familie verschrikkelijk.'

Wie was Anton de Kom? 

Historici Paul de Jong en Tim Streefkerk onderzoeken in de podcast wie De Kom was en of we met zijn verhaal aan de haal zijn gegaan. Maar voordat ze die vraag beantwoorden, vertellen ze eerst zijn levensverhaal.

 

Aflevering 1: Buiten de kaders 

Aflevering 1: Buiten de kaders

Fascinerende levensverhaal  

De makers kregen voor het eerst met Anton de Kom te maken toen ze een project toegewezen kregen tijdens hun studie geschiedenis. 'De Kom is steeds verder onder onze huid gekropen. Hij is alsmaar tegengewerkt, maar heeft nooit opgegeven. Het is een fascinerend levensverhaal,' vertelt De Jong. 

De Kom groeide op in Paramaribo, waar hij de verhalen van zijn grootouders hoorden die nog onder slavernij leefden. In 1920 reist hij naar Nederland, trouwt hij met Nellie Borsboom en krijgen ze samen vier kinderen. Het koloniale verleden van Suriname laat hem echter niet los. Gebeurtenissen in Indonesië zetten hem aan het denken.

 

Aflevering 2: Gesettelde man

Aflevering 2: Gesettelde man

De Zwarte messias 

In 1932 keert De Kom terug naar Suriname waar hij wordt onthaald als ‘de zwarte messias’. De koloniale overheersers zijn minder blij met zijn terugkomst. De Kom is geschokt door de grote armoede in zijn land en begint een adviesbureau voor Surinamers die door de Nederlanders zijn benadeeld. Dit tot grote onvrede van de Nederlandse gouverneur aldaar.

 

Aflevering 3: De Zwarte messias

Aflevering 3: De Zwarte messias

Wij slaven van Suriname  

Verbannen uit Suriname wordt De Kom op de boot naar Nederland gezet. Hier wordt hij door communisten onthaald. In 1934 schrijft hij Wij slaven van Suriname dat in significantie vergeleken wordt met Max Havelaar van Multatuli. Het boek heeft grote invloed gehad op de Nederlandse literatuur en de koloniale politiek.

Tegen de Duitsers 

De Kom verzet zich tegen het naziregime in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt gearresteerd door de Duitsers en naar verschillende kampen gestuurd. Hij overlijdt op 24 april 1945 in concentratiekamp Sandbostel. In 1982 wordt De Kom onderscheiden als verzetsheld. 

 

Aflevering 4: Sandbostel

Aflevering 4: Sandbostel

De Kom leeft voort 

Het werk en bijzondere levensverhaal van De Kom wordt jaren na zijn dood herontdekt . Hoe leeft De Kom zijn boodschap voort in het inmiddels onafhankelijke Suriname? Hoe zijn wij in Nederland naar hem gaan kijken?

 

Aflevering 5: De herontdekking

Aflevering 5: De herontdekking

Meer weten over Keti Koti en het slavernijverleden

Na ruim 200 jaar schaft Nederland op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen af. Elk jaar wordt dit op 1 juli gevierd met Keti Koti. Wat is de betekenis en wordt het ooit nog een nationale feestdag in Nederland?

Ketikoti