Temple Food: Een kijkje in de boeddhistische keuken

In de vierdelige serie Temple Food reizen fijnproevers Alain Caron en Emma de Thouars naar de mooiste tempels van Zuid-Korea voor een kijkje in de boeddhistische keuken.

Temple Food wint enorm aan populariteit: het is vegan, lokaal, duurzaam, en in lijn met de slow food trend. Tijdens een road trip langs boeddhistische tempels in Zuid-Korea ontdekken fijnproevers Alain Caron en Emma de Thouars dat Temple Food  niet alleen over smaak, geur en textuur gaat, maar ook over innerlijke gesteldheid en je bewustzijn. 

In de tempels leren ze dat geen enkel ingrediënt op zichzelf staat. Elke hap is een verzameling voedingsstoffen uit het universum, inclusief de werkkracht van de boer en de mindset van de kok. Van alle boeddhistische tempelkoks in Zuid-Korea dragen er slechts vier de titel masterchef. Alain en Emma bezoeken deze meesterkoks in hun kloosters. 

Vormen van lijden

In de vier afleveringen komen de vormen van lijden uit het boeddhistische gedachtengoed voorbij: geboorte, veroudering, ziekte, en sterven. 

 

Geboorte

Zo gaan Emma en Alain in de eerste aflevering op bezoek bij Sunjae Sunim. Toen zij hoorde dat kinderen tegenwoordig bijna niets meer lusten, is ze kookles gaan geven. Het zelf verzamelen van ingrediënten en bereiden van gerechten geeft de kinderen langzaam hun eetlust terug.

 

Ouderdom

In aflevering twee worden Emma en Alain geconfronteerd met hun denken over verouderen. Kun je met een uitgebalanceerd dieet de veroudering vertragen? Ze ontmoeten de beroemde Gheyo Sunim, die hen tijden het koken uitlegt hoe puur, simpel eten het natuurlijke proces van ouder worden ondersteunt.

 

Ziekte

De derde aflevering staat in het teken van ziekte. Ze bezoeken Daehan Sunim, die onderzoek doet naar de relatie tussen gezondheid en eten. Zo weet ze hoe geneeskrachtig een evenwichtig dieet kan zijn. Na een dag koken én mediteren met Daehan begrijpen Emma en Alain de kracht van simpele, natuurlijke ingrediënten. Sommige stimuleren de gezondheid, zoals kimchi, terwijl andere, zoals knoflook en vlees, ons juist stress geven.

 

Sterven

Tot slot ontmoeten ze Jeokmoon Sunim, de enige mannelijke Temple Food masterchef. Samen maken ze een lotusgerecht dat de overgang van leven naar dood representeert. Ondertussen vertelt Jeokmoon over de relatie tussen eten, lijden en de dood.