"Het is ongekend stil, op wat auto's na, het winkelend publiek ontbreekt", zegt Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. "Als ik dat vergelijk met het normale geluidsniveau, scheelt het zeker 10-15 decibel. Dat is het verschil tussen 5.000 auto's die per dag langs je huis rijden, of 10 keer meer, dus 50.000 auto's die langs je huis rijden."
Volgens stiltetrainer Mirjam van der Vegt is de coronatijd een hele bijzondere tijd omdat we te maken hebben met een onvrijwillige stilte. "De eerste fase van stilte is als het ware herademen. Ik zag de eerste lockdown als een heradem periode, hoewel het voor veel mensen ook verschrikkelijk was. Na deze fase komt de struikeling. Deze tweede lockdown ontstaat er veel meer wrevel en boosheid. Als je kijkt naar de dynamiek van de stilte is dat heel normaal." Volgens Mirjam komen dan alle emoties die je hebt opgekropt omhoog. "Wanneer je, je daar aan durft over te geven ontstaat er volgens de monniken de derde trede van stilte. Dat is de fase van je prettig voelen in die stilte." Zelf vindt Mirjam de tweede trede van stilte, de struikeling, het meest interessant omdat hierin veel valt te ontdekken over wie je eigenlijk wilt zijn en wat je verlangen zijn. De weerstand die je hierin kan ondervinden hoeft volgens Mirjam niet weggewuifd te worden. "In de stilte zit van alles. Wanneer je echt kijkt naar wat stilte inhoudt, dan hoort chaos daar absoluut bij. Laat het maar even chaos zijn. Wat zit daar allemaal onder en hebben we de ruimte dit te onderzoeken?"
Het geluid van pure natuur vind ik heerlijk. Het geeft mij rust.
Voor Joost van Bruggen is het ook een heel bijzonder jaar geweest. Joost is verzamelaar van vogelgeluiden en ervoer de stilte bewuster dan de meeste mensen. "Op sommige momenten was het echt muisstil in de natuur. Qua toeristen, maar zeker qua vliegtuiggeluiden." Voorheen moest hij soms een kwartier wachten voordat hij het vogelgeluid te pakken had zonder achtergrondlawaai. Nu zet hij zijn microfoon aan en is de opname direct goed. "Dat kennen wij helemaal niet in Nederland, alleen maar natuur."
Volgens Mirjam zijn er een aantal dingen heel belangrijk wanneer je in een onvrijwillige stilte terecht komt. "Als eerst is het goed om te beseffen dat je een uitlaatklep mag hebben want er zit heel veel rouw in deze stilte." Als tweede benoemt ze dat je als mens met je eigen geest vrijwillig nog wel heel veel dingen kan doen. "Ik denk dat we in deze periode nog genoeg vrijheid hebben. Kies bijvoorbeeld iets wat je wilt leren of waar jij je in wilt verdiepen. Het is ook mooi om in deze tijd te ontdekken welke vorm van stilte bij jou past."