Al ruim twintig jaar onthult de Keuringsdienst schokkende ontdekkingen die je kijk op ‘gezond’ en ‘eerlijk’ eten compleet veranderen. In Keuringsdienst van waarde: de podcast graven de presentatoren vergeten feiten op uit het archief. Zo blijkt dat niet alles is wat het lijkt. Donkerbruinbrood is bijvoorbeeld helemaal niet gezonder dan wit casinobrood.
Een bizarre ontdekking
In de eerste aflevering word je direct meegenomen in schokkende onthullingen. Presentator Marijn Frank vertelt over haar favoriete slager, die tijdens zijn werk iets bizars ontdekt: ‘Ik ben het varken aan het uitsnijden en dan zie ik dat een extra rib is toegevoegd aan de zeug.’ Door het vrouwtjesvarken zo lang mogelijk te fokken, kan het dier extra biggetjes baren.
'Bij dit varken is er een extra rib toegevoegd'
Verborgen waarheden
Maar de toegevoegde rib is slechts één van de vele verborgen waarheden. Zo ontdek je in de tweede aflevering hoe misleidend de claim ‘geen toegevoegde suiker’ kan zijn.
Fabrikanten blijken met milieuvervuilende trucs alsnog suiker in hun producten te stoppen, zoals bij koekjes en mueslirepen. Presentator Ersin Kiris: ‘Iemand die dit verkoopt, heeft een gewetensprobleem.’
De producten in jouw keukenkastje
Keuringsdienst van waarde: de podcast is een échte aanrader voor iedereen die nieuwsgierig is naar verborgen feiten over supermarktproducten. Welke producten zitten écht in jouw keukenkastje?
Presentatoren Marijn Frank en Ersin Kiris geven afwisselend een kijkje in de keuken met een redacteur. Van varkens die worden doorgefokt en zes extra tepels krijgen, tot misleidende claims over toegevoegde suikers.

Verander je kijk op voedsel
Klaar om je kijk op voedsel voor altijd te veranderen? Blijf op de hoogte! Luister elke maandag naar Keuringsdienst van waarde: de podcast. Zodat je beter weet wat je in je winkelwagen stopt, en wat niet.
Luister wekelijks naar een aflevering van Keuringsdienst van waarde: de podcast via NPO Luister of andere podcastapps.
