Zo doorbrak een groep Tibetaanse monniken het glazen plafond

Eeuwenlang was het voor vrouwen onmogelijk om de hoogste monastieke graad in het Tibetaans boeddhisme te behalen. Tot een groep nonnen in 2016 voor het eerst in de geschiedenis het glazen plafond doorbrak. In de documentaire The Geshema is born volgen we de strijd van deze opmerkelijke groep vrouwen.

Een groepje boeddhistische nonnen doorbreekt in 2016 voor het eerst in de geschiedenis van het Tibetaans boeddhisme het glazen plafond na het behalen van de hoogste monastieke graad in het Tibetaans boeddhisme, de Geshema. Eeuwenlang was dit onmogelijk.

Met steun van de Dalai Lama lukt het hen met deze oude traditie te breken. De verworven gelijkheid van deze vrouwen brengt niet alleen status, maar – misschien belangrijker - creëert het ruimte voor de ontwikkeling van een vrouwelijk perspectief binnen het Tibetaans boeddhisme.

Monnik
Monnik

De monastieke titel stelt afgestudeerde nonnen niet alleen in staat om de heilige boeddhistische teksten over te dragen, maar stelt ze ook in de gelegenheid om hun eigen instellingen te leiden en een leiderschapsrol te vervullen. De documentaire The Geshema is born volgt de strijd van de uitzonderlijke non Namdol Phuntsok en deze groep vrouwen op weg naar hun diploma-uitreiking. 

Bekijk hier de trailer:

Benieuwd geworden?

De boeddhistische blik: The Geshema is born zie je op zondag 21 maart om 15.25 uur op NPO 2.