The Passion speelt zich af rondom Pasen: een uitgelezen moment om met familie en vrienden bijeen te komen. Maar in de weg ernaartoe schuiven de castleden ook regelmatig bij elkaar aan tafel. Hoe bereiden ze zich voor op de liveshow, hoe beleven zij Pasen en wat mag er echt niet ontbreken bij een paasbrunch? We vragen het Dragan Bakema, die dit jaar de rol van Pilatus vertolkt. 'Eten is de basis van alles.'

 Ha Dragan! Heb je zenuwen voor de liveshow van The Passion

‘Ik laat dit soort dingen altijd op mij afkomen. Ik doe mijn huiswerk goed. Maar The Passion is iets wat ik nog nooit gedaan heb. Het is een eenmalig event; het heeft geen generale repetitie. Ik geloof erin dat je jezelf moet voorbereiden, en het moment dan over jezelf heen kan laten komen. Als je goed communiceert met het publiek en je tegenspelers, en ook naar hen luistert, dan komt het goed!’ 

Tijdens de repetities heb je opperste concentratie nodig. Hoe is het om daarna met je medespelers te lunchen? 

'Tijdens de testrepetities worden goed belegde broodjes voor ons geregeld. Eten is natuurlijk de basis van alles. Tijdens de lunch kun je even terugschakelen, even niet bezig zijn met presteren, en even niet praten over werk. Juist tijdens het eten kom je achter de persoon met wie je werkt, en ben je niet alleen pragmatisch bezig.’ 

‘Pasen draait om het samenzijn en het gevoel hebben dat je veilig bent’

Vind je het belangrijk om te weten welke personen er achter je medespelers zitten? 

‘Ik wil dat iedereen zich veilig voelt, en dat kan alleen maar in een privésetting. Je kunt een goede of slechte dag hebben, maar je bent altijd jezelf. Als de basis is dat je elkaar accepteert zoals je bent, kun je beter presteren. In de werksetting ga je collegiaal met elkaar om en probeer je telkens beter te worden. Hierin is falen een onderdeel, en ben je soms juist weer een voorbeeld. Dan ben je in de arbeidsmodus met elkaar. 

Maar tijdens het eten gaat het er gewoon over wie je bent, hoe aardig je bent, wat je privé doet, wat er in het nieuws speelt, noem het maar op. Daarin kom je iemand tegen. Je bent als persoon niet 100% je werk. Je werkt om te leven. En tijdens het eten met elkaar kom je achter al die facetten.’ 

Het klinkt alsof je graag met mensen aan tafel gaat. Hoe ben jij opgegroeid met Pasen? 

‘Vroeger heb ik nooit Pasen gevierd. In Friesland, waar ik opgroeide, viel Pasen onder het commerciële kopje van paaseieren kopen en zoeken. Het had daar niets te maken met bezinning of een moment voor het gezin samen. Daar sta ik met mijn kinderen nu veel meer bij stil. Maar ik zet de kinderen niet neer om ze het verhaal van Jezus te vertellen; dat gebeurt meer tussendoor. Het hoort bij de algemene kennis.’ 

‘Ik ben meer gaan koken, I want to bring something to the table’

En hoe vier jij nu dan Pasen? 

‘Iedere zondagochtend eet ik uitgebreid met mijn gezin samen, dus met Pasen ook. Dan maken we wafels met jam uit Servië. Mijn drie kinderen van 9, 6 en 4 jaar zijn met Pasen vrij, en mijn vrouw Kiki en ik ook. We kunnen dan allemaal dingen samen ondernemen. Het is echt een gezinsbijeenkomst. Daar houd ik van, want familie vind ik de grootste brenger van geluk in mijn leven. 

In de avond pakken we uit met een diner. Mijn vrouw gaat koken, dus dat wordt nog een verrassing. En mijn dochter is op tweede paasdag jarig! Dus het wordt een combinatie van Pasen, taart en visite. Ze mocht twee taarten kiezen: citroen cheesecake en de chocoladetaart die Kiki zelf maakt.’ 

Tot slot: wat mag er voor jou niet ontbreken bij een paasbrunch of -diner? 

‘Goede koffie, goede gesprekken, en de juiste versnelling met elkaar vinden - waarbij het werk niet aanstaat. Iedereen komt aan de beurt komen om te zeggen hoe het met ze gaat. Natuurlijk pakken we wat betreft eten extra uit. Maar het gaat ook om samen zijn en het gevoel hebben dat je veilig bent. 

Dat doen we ook buiten Pasen om. Eten is écht ons ding. We hebben een traditioneel gezin, dus we eten vrijwel altijd thuis. We hebben vaste rituelen: gezond eten, samen zijn, en geen tablets of telefoons. Mijn kinderen leren dat als de één praat, de andere probeert stil te zijn.

In Servië (Dragan is half-Servisch, red.) gaan we ook heel veel op visite om bij andere mensen te eten. In Nederland gebeurt dat niet zo snel. Maar op vrijdagen eten we met de hele familie samen in dit huis. Ook met mijn schoonouders, schoonbroer en huisvrienden. Sinds mijn veertigste wil ik ook meer gaan koken. I want to bring something to the table. Ik ga beginnen met eigen brood maken en Jamie Oliver volgen.'

The Passion is op donderdag 6 april om 20.30 uur live te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

Sharon de Miranda