Vrijheid en verbinding: de symboliek van het vliegeren

Wie denkt dat een vlieger alleen kinderspeelgoed is, heeft het mis. De vlieger staat symbool voor veel meer dan dat: voorspoed, gezondheid, vrijheid en geluk bijvoorbeeld.

De eerste officiële vlieger wordt rond 400 voor Christus opgelaten in China, en een rijke vliegertraditie volgt. Bij festivals en nieuwjaarsvieringen dansen in heel Azië talloze kleurrijke creaties in de lucht. Maar ze worden ook opgelaten om overleden dierbaren te eren, geboortes te vieren of kwade geesten te verjagen.

Geluk, gezondheid, vrijheid, voorspoed of een lijntje met het hiernamaals: wat de vlieger dan ook voor jou mag symboliseren, een potje vliegeren is altijd leuk. Heb je geen vlieger in huis? Maak er dan zelf één van duurzame en natuurlijke materialen.

Kim-Lian maakt een vlieger
Kim-Lian en haar zelfgemaakte vlieger

Stap 1: Verzamel je materiaal

Overal is materiaal te vinden voor je vlieger. Het bos, de heide én je eigen rommelhok. Laat je inspireren en verrassen door de materialen die je vindt. Wat je sowieso nodig hebt is stokken of takken voor het geraamte van je vlieger, materiaal om een vliegerdoek van te maken en materiaal om je vlieger mee te versieren. Zorg ervoor dat al het materiaal licht en winddicht is, want de vlieger moet natuurlijk wel de lucht in kunnen.

 

Stap 2: Knippen en plakken 

Begin niet met een vastomlijnd idee, maar laat het eindresultaat van je vlieger afhangen van de materialen die je hebt verzameld. Maak de vlieger wél altijd symmetrisch, want anders krijg je 'm met geen mogelijkheid de lucht in. Bepaald aan de hand van je gevonden stokken het geraamte van je vlieger en maak het doek daar goed aan vast.

Tip: Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Als je gaat voor de klassieke ruitvorm zit je altijd goed.

 

Stap 3: Decoreren maar

Als de basis van de vlieger af is kun je beginnen met decoreren. Bedenk goed wat je jouw vlieger wil laten symboliseren en stem de decoratie daarop af.

 

Stap 4: Wachten op wind

Nu is het alleen nog wachten op een winderige dag. Maar die zijn in Nederland nooit ver weg.