In de aflevering ‘Crimineel kobalt’ van Waarde van de aarde, duikt journalist Twan Huys in de wereld van de cruciale grondstof kobalt. In deze uitzending bevraagt hij onder andere Corien Wortmann, voorzitter van pensioenfonds ABP, dat investeert in omstreden kobalt mijnbouwbedrijf Glencore. Kort na de uitzending blijkt ze óók voorzitter van de Raad van Toezicht van hulporganisatie Save the Children.

Mijnbouwbedrijf Glencore wordt verdacht van corruptie. Minderjarigen werken in Congo met gevaar voor eigen leven in de kobaltmijnen. Momenteel lopen er op internationaal niveau meerdere rechtszaken en strafrechtelijke onderzoeken tegen het bedrijf. 

In deze uitzending van Waarde van de aarde (uitzending 19 mei 2021) gaat Huys in gesprek met de voorzitter van pensioenfonds ABP, Corien Wortmann. Waarom investeert het bedrijf nog altijd in het omstreden Glencore? “Wij hebben geen concreet plan op dit moment om te stoppen met Glencore, omdat we met hun in gesprek zijn om juist de situatie in Congo te verbeteren”, reageert ze. 

Tegenstrijdige funties Wortmann

Kort na de uitzending blijkt dat Wortmann niet alleen de functie van voorzitter van het ABP bekleedt, maar tevens voorzitter is van de Raad van Toezicht binnen hulporganisatie Save the Children. Beide posities lijken lastig met elkaar te rijmen. Waar ABP investeert in het omstreden Glencore, dat in verband wordt gebracht met de schending van kinderrechten, presenteert Save the Children zich als ’s werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie. 

Uitzending van Waarde van de aarde terugkijken? Dat kan hier: 

Kijk terug

De volgende en laatste aflevering van Waarde van de aarde is te zien op woensdag 26 mei om 22.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meer van Waarde van de aarde?

Duik in de wereld van de handel in grondstoffen.