Wat is de kracht van visualiseren?

3 minuten leestijd

Visualisatie, een mentaal beeld creëren, blijkt net zo effectief als een echte ervaring. Hier is veel onderzoek naar gedaan.

Psycholoog Guang Yue deed een onderzoek aan de Cleveland Clinic Foundation in Ohio waarbij hij mensen vergeleek die sporten, dachten aan sport en niets deden. Wat bleek? Je krijgt ook spiermassa als je alleen aan oefeningen denkt! Handig!

Dat geldt ook voor het visualiseren van een ontmoeting, een lastig gesprek of jouw toekomstvisie. Het helpt je mentaal voor te bereiden, het helpt je jouw dromen duidelijk te maken. Kinderen zijn er nog heel goed in, voor hen is een fantasie levensecht maar de hoeveelheid verbeeldingskracht die we hebben neemt af naarmate we ouder worden. Het is zonde dat we er in ons volwassen leven zo weinig tijd voor nemen, het is namelijk zeer effectief en leerzaam. Wil je dus leren je grenzen beter aan te geven? Oefen het in een visualisatie! Wil je negatieve gedachten verminderen? Beeld je in dat je ze “weggooit” en het werkt. 

Geschreven door Karijn Breuning, coach.

Angelique Houtveen maakt de podcastserie Zentijd. Hierin laat ze jou je persoonlijke ruimte visualiseren. Luister het hieronder en word zen!

Deze browser wordt door Spotify helaas niet ondersteund. Probeer het in een andere browser of download Spotify voor desktop.