Wat de vriendschap tussen Pieter (27) en Roos (75) ons vertelt over eenzaamheid

Volgens het CBS voelt elf procent van de Nederlanders zich erg eenzaam. Zo ook Roos (75), die je kan kennen van de mini docu Buurvrouw Roos. Journalist Linsey Stalman sprak met haar en de maker van de docu, Pieter Busman. 

Twee jaar geleden ging videomaker Pieter (27) in een antikraakwoning in Gieten wonen. Hij zag Roos geregeld door de wijk lopen en vond haar toen al een bijzondere vrouw. Zij woonde op dat moment ruim 36 jaar in het dorp. ‘Ik zwaaide wel eens naar haar en dan zwaaide ze ook altijd heel erg vrolijk terug. We zijn toen een keer aan de praat geraakt.’ Een dag na hun praatje werd Pieter wakker van geluiden. 'Roos heeft toen mijn hele voortuin vol gezet met spullen die zij niet meer gebruikte. Ik had het idee dat zij op deze manier verbinding zocht, op zoek naar een gesprek.' Dit was de aanleiding om af te spreken, wat zich zou ontwikkelen tot een bijzondere band. 

Volgens het CBS voelt elf procent van de Nederlanders zich erg eenzaam. Zo ook Roos, die uiteindelijk de hoofdrol speelt in de korte documentaireserie Buurvrouw Roos van Pieter. Ik volgde ze een dag in het kader van de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid.

'‘Ik zwaaide wel eens naar haar en dan zwaaide ze ook altijd heel erg vrolijk terug. We zijn toen een keer aan de praat geraakt.’'

Pieter

Vastleggen voor later

Inmiddels woont Roos in Assen en is Pieter verhuisd naar Groningen. Ondanks dat ze geen buren meer zijn, gaan ze geregeld samen op pad. Zo drinken ze koffie of een wijntje, wandelen met gemak vijftien kilometer op een dag of gaan bowlen. Dit is Pieter vast gaan leggen. Pieter: 'Als ik iets bijzonders meemaak, dan film ik het voor als ik later tachtig ben. Zodat ik terug kan kijken hoe mijn leven op dat moment was.' Zo ook bij Roos, vertelt Pieter verder: 'Ik filmde ook hoe zij mijn tuin had volgezet. Dit liet ik aan vrienden zien en die vonden het super interessant om te zien hoe Roos is als persoon en de connectie die wij hadden.' Op voorhand wist hij niet dat er een docu uit voort zou komen. 

In de docu zie ik dat Roos zich eenzaam en niet begrepen voelt. Dit komt volgens Pieter doordat Roos vaak dingen zegt die iemand anders misschien niet zo snel zou zeggen. 'Van de buitenkant zie je dan alleen een momentopname, een schreeuwende vrouw die ruzie maakt met mensen', zegt Pieter. Zo is ze de ene dag boos en de andere dag weer blij. Pieter ziet geregeld dat mensen niet weten hoe zij hiermee om moeten gaan. Maar Roos is niet alleen maar dit. Zoals ik haar die dag heb mogen zien is ze ook een bom van energie, spot ze graag koopjes, geeft ze spontaan cadeautjes aan mensen, maakt ze graag een praatje en zal ze nooit oversteken wanneer het stoplicht op rood staat. 

Bijzondere vriendschap

Pieter: 'Zodra alles goed lijkt te gaat in haar leven, kan ze soms toch plotseling het gevoel krijgen dat haar onrecht wordt aangedaan. Er is altijd wel een conflict in haar hoofd.' In zo’n situatie probeert Pieter vooral naar haar te luisteren. 'Door gewoon te luisteren en niet eens echt iets te doen, kan het al veel effect hebben op haar stemming.' Ook probeert hij wat dingen uit handen te nemen. 'Ze is 75 jaar en houdt niet van computers, dus ik heb vaak mailtjes gestuurd of bankzaken geregeld. Deze kleine dingetjes horen ook bij de vriendschap.'

'Elkaar accepteren, dat is wat nodig is voor een goede vriendschap', vertelt Roos me. 'Er is niks erger in het leven wanneer je niet begrepen wordt. Dat is een spreuk die waar is, dat kan ik opzoeken om mijn kalender.' Ze laat mij een kleine kalender zien waarop spreuken staan die te maken hebben met eenzaamheid en vertelt dat ze er elke dag op kijkt. 'Ik vind het altijd leuk als je ze voorleest', zegt Pieter. 'Het leven bestaat uit vallen, opstaan en je kan ook nog koppeltje duiken', zegt Roos. Eén van haar eigen spreuken.

''Elkaar accepteren, dat is wat nodig is voor een goede vriendschap.''

Roos

Groot effect

Door de documentaire op YouTube zijn mensen anders naar Roos gaan kijken. 'Ik had niet verwacht dat het effect zo groot zou zijn', vertelt Pieter. In het begin vond Pieter het spannend hoe mensen zouden reageren. 'Het blijft natuurlijk een bijzondere vrouw. Dat ik haar accepteer, betekent niet dat de kijker dat ook hoeft te doen.' Gelukkig waren er geen haatcomments en krijgt Roos vooral steun en support: ze krijgt kaartjes vanuit het hele land en wordt iedere dag herkend op straat. 'Dat is iets wat mij zeker bij blijft', zegt Roos. 

Of Roos nog eenzaam is? Pieter zegt van wel. 'Ze voelt zich nog steeds onbegrepen op sommige gebieden en heeft het gevoel dat haar onrecht wordt aangedaan.' In de afgelopen twee jaar heeft Pieter geleerd dat Roos eigenlijk alleen maar liefde wil hebben. 'Alleen al dat je haar groet, in plaats van dat je met een boog om haar heen loopt, maakt voor haar al het verschil', zegt Pieter. Toch denkt hij dat ze niet continu eenzaam is, omdat ze vaak op straat wordt herkend en over de vloer komt bij de winkeliers in Assen. Roos: 'Ik kan bij de tattooshop een kop koffie drinken met een koek erbij en overal even een praatje maken.' 'Je bent als kind aan huis', zegt Pieter lachend. 

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid staan ontmoeting en verbinding centraal. De Week tegen Eenzaamheid 2022 is van 29 september t/m 6 oktober.

Dit artikel is afkomstig van Brandpunt+.