Wat is het leukst aan een transgender persoon zijn?

Op dinsdag 6 oktober begint het vijfde seizoen van Hij is een zij. In deze serie volgt Jan Kooijman acht transgender personen in hun dagelijks leven én bij hun transitie. 

Hij is een Zij
32 s

"Dat je wel begrijpt dat als ze ongesteld zijn dat vrouwen chagrijnig zijn." Onze transgenders geven antwoord op de vraag: Wat is het leukste aan transgender zijn?

Dit is vaak een weg met veel ups en downs. In dit seizoen ontmoeten we mensen zoals Finn (40). Hij werkt al jaren bij defensie, waar hij ooit begon toen hij nog als vrouw door het leven ging. Het is een spannend jaar voor Finn: hij zit in het laatste gedeelte van zijn opleiding bij de Koninklijke Marechaussee én bereidt zich voor op de phalloplastiek. Tijdens deze operatie krijgt hij een penis, het is namelijk zijn droom om staand te kunnen plassen.  

Maar die transitie is niet altijd makkelijk. Inaya (27) groeit op in een klein conservatief dorpje in Pakistan en weet al vanaf jonge leeftijd dat ze zich geen jongen voelt, maar een meisje. Haar familie accepteert haar vrouwelijke kant niet. Als Inaya toch besluit zichtbaar door het leven te gaan als vrouw, is ze haar leven niet meer zeker en vlucht ze naar Nederland.

Presentator Jan Kooijman: “In een tijd waarin transgender personen nog steeds worden geconfronteerd met onbegrip of zelfs geweld, is het belangrijk dat we een nieuw seizoen mogen maken van Hij is een zij. Ik ben blij dat we van de NPO die kans krijgen en nog blijer dat de geportretteerden in deze reeks mij toestonden om hun transitie vast te leggen. Laten we elkaar allemaal wat meer ruimte en vrijheid gunnen om onszelf te kunnen zijn."

Hij is een zij, dinsdag 6 oktober om 21.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.