Iedereen kent het wel: je pakt een chocoladereep uit de kast en treft een witte waas aan op je chocolade. Deze mysterieuze waas bedekt menig paasei, chocoladereep of - nog erger - die dure doos bonbons. Is het schimmel, of kun je deze wit uitgeslagen chocoladereep gewoon met een gerust hart eten?

Bloem? 

De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.

Vandaar dat dit vaak voorkomt bij oudere chocolade. Want als je die chocoladeletter een paar maanden laat liggen, bestaat de kans dat de cacaoboter zich scheidt van de rest van de ingrediënten. Wanneer het vervolgens weer kouder wordt, stolt en kristalliseert de cacaoboter. Dus eigenlijk is de cacao een beetje aan het zweten. En wat overblijft is het witte laagje op de chocolade.

Gooi je chocolade met een wit laagje weg?
  1. Ja 16% (256 votes)
  2. Nee 84% (1395 votes)

Suikerbloom 

Toch is het sauna-effect voor een chocoladereep niet de enige oorzaak van bloom. Het kan namelijk ook gebeuren wanneer chocolade in een plek wordt bewaard die te vochtig is. Hierdoor ontstaan suikerkristallen die op het oppervlak van de chocola te zien zijn. Dit heet, toepasselijk: suikerbloom. Dit kan voor een ietwat korreligere textuur zorgen.

Geen schimmel, gewoon eetbaar 

Het lijkt dan misschien op schimmel, maar je chocola is zelfs met witte waas nog prima te eten. Voorkom je dus liever dat die dure doos bonbons wit uitslaat? Dan heb je twee opties. Bewaar de chocolade op een donkere plek bij een temperatuur van rond de 18 °C. Zo voorkom je dat de cacaoboter of suiker zich naar het oppervlak verplaatsen. De tweede optie, en de lekkerste, is om die chocoladereep in één keer op te eten.

Meer weten over je eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Keuringsdienst - Ersin met stukje octopushoofd