Wat kunnen we doen tegen de Japanse duizendknoop?

Ken jij de Japanse duizendknoop al? Een echte plaagplant. De plant zorgt voor miljoenen euro's aan schade- en bestrijdingskosten. Gemeenten en bewoners zitten met hun handen in het haar. Lees hier wat je kan doen tegen deze woekerplant. 

Pointer doet onderzoek naar deze Japanse plaagplant. Tijdens het onderzoek komt Pointer in contact met Joke. Zij en haar buren ervaren veel last van de plant en hebben er alles aan gedaan om deze te bestrijden. 'Ze hebben het al met gif bestreden, platgebrand en het helemaal kort gemaaid, maar het komt gewoon steeds terug,' vertelt Joke over contact met de woningcorporatie ‘Woonstad’.

Zelf heeft ze een koophuis in Rotterdam. Het huis van de buren behoort tot de woningcorporatie. De tuinen zijn haast ondoordringbaar. De Japanse duizendknoop rukt in een razendsnel tempo op. 

Het verhaal van Joke en dat van vele anderen was te zien in de aflevering van 4 oktober.

Aflevering terugkijken

 

 

Pointer
1 min 21 s
Deze video op je eigen site plaatsen

De Japanse duizendknoop

Brouwen! 

Iedereen is de plant liever kwijt dan rijk. Maar Wanting Li niet. Zij brouwt bier van deze plaagplant. Dit doet ze in een Utrechtse circulaire brouwerij. Benieuwd hoe zij dit doet? Wanting Li laat dit bijzondere brouwproces zien aan chef-kok Ramon Brugman.

Tips om de horrorplant te verwijderen 

Niet iedereen is in staat deze plant om te toveren in bier. Omdat de plant wel tien centimeter per dag kan groeien en voor veel schade kan zorgen, zijn tips om deze te bestrijden zeer welkom. Hier 5 tips om de horrorplant uit jouw tuin te verwijderen. 

1. Knippen knippen knippen 

De kunst van het uitroeien is het uitputten van de wortels. Dit kan je doen door de plant regelmatig klein te knippen. Houd de plant zo klein mogelijk! 
 

2. Wortels weghalen

Zoals aangegeven is het belangrijk de wortels aan te pakken. Verwijder de duizendknoop bij voorkeur met wortel en al, of in ieder geval met zoveel mogelijk wortel. 
 

3. Een zeil in de tuin 

Het kan lonen om plekken met duizendknoop af te dekken met een stevig zeil dat geen wortels doorlaat. 
 

4. NIET in de gft-bak 

Gooi de plaagplant niet in de gft-bak. Zo komt het in compost terecht en groeit de plant terug op veel plekken. 
 

5. Kokend water?

Of kokend water helpt is nog niet helemaal duidelijk. Zonder het verwijderen van de wortels heeft het waarschijnlijk niet veel zin. Toch zijn deskundigen het hier nog niet over eens. 

Meer weten?

Pointer schreef een uitgebreid artikel over de Japanse duizendknoop.

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg