Wat vertellen onze verlangens ons?

Wij zijn niet alleen wat een ander ziet! Zoals bij een ijsberg je maar een klein stukje boven water ziet terwijl er een veel groter deel onder het wateroppervlak verborgen ligt, zo zijn wij als mens ook. 

Psycholoog David McClelland (1917-1998) beschreef dit in het ijsbergmodel. Onder de waterlijn zien we onder andere onze overtuigingen, onze waarden en normen en onze drijfveren en verlangens. Dat wat wij het belangrijkste vinden, wat onze verlangens zijn dat vertelt ons veel over wie wij zijn. Iedereen is uniek en heeft andere drijfveren.

Waar de een rust en ruimte heel belangrijk vindt, is dat voor de ander juist drukte en gezelligheid. Als je weet welke verlangens jij hebt, dan kan je meer te weten komen over jouw eigenheid. Ben je iemand die in contact wil zijn met anderen? Of juist niet? Wil je reizen en ontdekken? Of blijf je liever op je eigen plek?

Luister hieronder de podcast Zentijd met Angelique Houtveen en kom erachter wat jouw gevoelens je vertellen.

Deze browser wordt door Spotify helaas niet ondersteund. Probeer het in een andere browser of download Spotify voor desktop.

Meer lezen over dit onderwerp?

Pak een moment voor jezelf, want die kunnen schaars zijn in een hectisch leven. Laat je inspireren. En doe ermee wat je wilt.

Bekijk het onderwerp