Na de massale demonstraties in Wit-Rusland is de Litouwse grens overspoeld met Wit-Russische jongeren. Zij ontvluchten Europa’s langstzittende dictator Loekasjenko. Sommige jongeren zwaar getraumatiseerd. Anderen met een sterke drang om zich te verzetten.  

In de nieuwe aflevering van How to be Young gaat Margriet van der Linden met deze jongeren in gesprek. Niet alleen jongeren die zich bezighouden met verzet, maar ook met jongeren die moeite hebben om zich thuis te voelen in Litouwen. In de jaren ’70 zijn er veel gastarbeiders komen werken in de kerncentrale. Hun kinderen worden aangezien voor Russen en niet voor Litouwers, omdat ze Russisch spreken. Zo ook Ilja. Hij is geboren én woonachtig in Litouwen, maar spreekt Russisch. Om deze reden wordt hij vaak aangezien voor Rus. “Ik wil alleen geaccepteerd worden. Dat is alles”, legt Ilja uit. 

Benieuwd naar de aflevering? Deze is vrijdag 29 oktober te zien om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Begrip voor het vluchten

Ilja kan de vluchtende Wit-Russische jongeren begrijpen. “Als je werkelijk niets mag in je land, binnen je familie, dan is het misschien wel een kans om een nieuw leven te beginnen. Misschien is vluchten naar een ander land wel de manier om jezelf of je familie te redden."