De eeneiige tweeling Hugo en Ross Turner deden mee aan een experiment: de een werd veganist, de ander bleef vlees eten. Wat gebeurde er? "Toen ik keek naar Hugo zijn veganistische voeding, realiseerde ik hoeveel ‘troep’ ik eet.‘’ Aldus Ross.

header vegan vs vleeseter

Professor Tim Spector vertelt over dit experiment: "We wilden het model van een identieke tweeling gebruiken, die genetisch klonen van elkaar zijn, om het effect van voeding en lichaamsbeweging te testen en te kijken hoe ze op verschillend voedsel reageren."

Een twaalf weken experiment

Hugo begint met een veganistisch eetpatroon en Ross blijft vlees eten. Ze krijgen beiden hetzelfde aantal calorieën per dag en doen exact dezelfde oefeningen in de sportschool. Bij aanvang sputtert Hugo’s lichaam tegen, het was zijn eerste poging om over te gaan op een veganistisch eetpatroon. "Het is echt een aanslag op je lichaam", vertelt Hugo. “In de eerste weken verlangde ik naar vlees, zuivel en kaas.”

Toch merkt Hugo na verloop van tijd: "Mijn suikerwaarden waren veel meer verzadigd gedurende de dag, dus ik voelde me energieker." De prestaties van Ross, die vlees bleef eten, gingen daarentegen meer op en neer. "Ik had een paar dagen dat ik heel energiek in de sportschool stond, maar ik had ook enorme pauzes. Terwijl Hugo veel meer ononderbroken en verzadigd was in suikerwaarden."

still bbc ideas

'Het ligt niet aan de hoeveelheid suiker'

Het ligt niet aan de hoeveelheid suiker die je eet, maar aan hoe je lichaam suiker verwerkt, volgens professor Spector. Over de tweeling zegt hij: “Ik denk dat het interessant is hoe ze verschillen in hun reacties op suikers en vet, ondanks dat ze een eeneiige tweeling zijn. Als je kijkt naar de manier van verwerken, zat Ross boven het gemiddelde en Hugo eronder."

Zo vertelt hij: "Er is een groot niet-genetisch element aan verbonden, het wordt grotendeels aangedreven door onze darmmicroben." Recentelijk onderzoek wijst uit dat er triljoenen verschillende microben leven in onze darmen. "Als je ze goed behandeld, dan produceren ze duizend verschillende chemicaliën dat je lichaam in de beste vorm houdt. Ze helpen je immuunsysteem om infecties tegen te gaan, ze gaan naar je hersenen om ervoor te zorgen dat je geen lekkere trek krijgt of niet gestrest of gedeprimeerd raakt."

Het is een voorbeeld van waarom we allemaal anders reageren op verschillend voedsel

Professor Spector vervolgt dat de meeste eeneiige tweelingen maar tussen de 25 en 30 procent of hun microben gemeenschappelijk hebben. "Dit is waarom hun metabolisme anders is. Het is een voorbeeld van waarom we allemaal anders reageren op verschillend voedsel."

De gezondheid van je darmen verbeteren?

Hugo en Ross zijn gezonde atleten. Maar voor beginnelingen (met een lage voedingsbasis) heeft professor Spector de volgende tips: "Als eerste: zorg dat je dertig verschillende groenten- en fruitsoorten per week binnen krijgt om jezelf diversiteit te bieden."

Ten tweede: "Neem altijd groenten of fruit die natuurlijke chemicaliën genaamd polyfenolen in zich hebben." Polyfenolen zorgen voor heldere kleuren of een bittere smaak. "Zoals felgekleurde bessen of noten en zaden." Maar de professor spreekt ook over: koffie, donkere chocolade én zelfs rode wijn. Als derde optie geeft hij: "Probiotica, producten die zelf levende microben bevatten, zoals bijvoorbeeld yoghurt."

Lees ook:

De grote vraag is natuurlijk: zijn veganisten gezonder dan vleeseters? Ross: "Toen ik keek naar Hugo zijn veganistische voeding, realiseerde ik hoeveel ‘troep’ ik eet. Ook voel je je de hele tijd schuldig als je naast iemand met heel gezond eten voor zich zit." Professor Spector geeft het verlossende antwoord: "Gemiddeld zijn veganisten gezonder dan vleeseters, maar daartussen zit een enorm bereik: er zijn ook ongezonde veganisten en ongezonde veganistische diëten." Zo is het volgens hem dan ook het beste om geen bewerkt voedsel te eten. 

Er is dus geen universeel dieet dat werkt voor iedereen. Ook niet wanneer ze dezelfde genen hebben…

Benieuwd hoe dit experiment eraan toeging? Je ziet het in deze video.