Een lekkere en snelle wortel tarte tatin! Een ideaal recept als er mensen bij je komen eten. De wortel heeft een lage milieubelasting, bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. En het is ook nog eens hartstikke goedkoop. Tijd om te koken, dus.

Wortel tarte tatin

Bereidingstijd: 40 minuten + 22 min oventijd

Moeilijkheidsgraad: medium

Benodigdheden: ronde of vierkante bakvorm, kwast, garde en zeef

 

Ingrediënten

- 1 bos wortels

- 70g (plantaardige) boter, op kamertemperatuur en in blokjes

- 100g rietsuiker

- 100ml witte wijn

- 3 takjes oregano

- 20ml witte wijnazijn

- sap en rasp van 1/2 citroen

- 1 rol (plantaardig) vers bladerdeeg

- Optioneel: een lepel ricotta of plantaardige kaas en wat rucola

wortel tarte tatin kerstmenu
Wortel tarte tatin
Aan de slag!

1. Verwarm eerst de oven voor op 200 °C. Was vervolgens de wortel en snijd deze in de lengte doormidden. Verwarm 20g boter in een bakpan en bak op medium vuur in 10 minuten de wortels goudbruin.

2. Smelt de suiker in een steelpan op medium vuur. Is het gesmolten? Zet het vuur uit en voeg 40g boter blokje voor blokje al roerend met de garde toe. Nu heb je karamel.

3. Zet het vuur weer aan en blus de karamel voorzichtig af met de wijn terwijl je blijft roeren. Door het temperatuurverschil kan de karamel hard worden, maar geen probleem: deze wordt weer zacht naarmate de temperatuur van het mengsel stijgt. 

4. Voeg de takjes oregano, de witte wijnazijn en de citroenrasp en -sap toe aan de pan en laat het geheel zo'n 5 minuten inkoken.

5. Vet de bodem van de bakvorm in met 10g boter. Schenk hier het karamelmengsel op en leg vervolgens de plakken wortel in de lengte naast elkaar neer. Rol het bladerdeeg uit over de bakvorm heen en stop de taart lekker in aan de randjes. Bak de wortel tarte tatin in 22 minuten gaar, totdat het deeg goudbruin en gaar is. 

6. Schenk het karamelmengsel dat langs de rand van het deeg is gelopen in een kommetje om te voorkomen dat de taart te nat is als je deze omdraait. Laat de tarte tatin zo'n 5 minuten afkoelen en keer deze dan net voor serveren om met behulp van een groot bord of een snijplank.

7. Heb je ricotta en rucola in huis? Serveer de taart dan met wat dotjes ricotta en een paar blaadjes rucola erop. Voilà, je wortel tarte tatin is klaar!

Tips: 

- Bak je deze taart in de middag, maar eet je 'm pas 's avonds? Keer de taart dan pas op het laatste moment om. Zo voorkom je dat de bodem zacht wordt.

- Je kunt de wortel ook vervangen door ui, witlof of prei. 

- Vervang de witte wijn en de witte wijnazijn voor de rode wijn-variant en de citroen voor een sinaasappel voor een hele andere variant van deze tarte tatin.

Heerlijke budget kerstmenu's met seizoensgroenten

Meer weten over eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

ramon brugman gijs staverman lekkere track gijs 2.4