Een spel, een strijddans, acrobatiek én een spiritueel en muzikaal ritueel: capoeira is het allemaal. Super voor je conditie, maar ook voor je geluk en je zelfvertrouwen. Laat je inspireren en probeer het ook een keer!
Wat is capoeira?
Capoeira is een eeuwenoude krijgskunst die je in groepsverband uitvoert. Je staat met elkaar in een kring en vervolgens gaan twee mensen in die kring met elkaar in ‘gevecht’. Met echt vechten heeft het echter niets te maken. De aanvals- en verdedigingstechnieken zijn meer een dans die je met elkaar doet. Want capoeira doe je op muziek. Capoeirista’s laten elkaar zien hoe goed, snel en creatief ze op die muziek reageren. Winnaars of verliezers zijn er niet, het gaat er vooral om je vrij en verbonden te voelen.
Oorsprong
Capoeira wordt ook wel de ‘De dans voor vrijheid’ genoemd. De strijdkunst is zo’n driehonderd jaar geleden in Brazilië ontstaan uit een diep verlangen naar vrijheid onder de Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen. Hun strijddans was een manier om hun cultuur in ere te houden, om fysiek weerbaarder te worden en om met elkaar verbonden te blijven. Daarom herken je in capoeira ook veel oude Afrikaanse rituelen, zoals bijvoorbeeld de instrumenten die in de cirkel worden gebruikt.
‘De moderne maatschappij is zo ingericht dat je bijna niet hoeft te bewegen. Dat is niet gezond. Met capoeira kun je dat compenseren’
Heilige plek
Bij capoeira speelt alle dans en muziek zich af binnen de kring, de ‘roda’. Deze roda staat symbool voor de cyclus van het leven en de onderlinge verbondenheid met alles om ons heen. Het is een heilige plek waar energieën zich met elkaar kunnen verbinden. Capoeirista’s eren zo de spirituele band die ze met elkaar en hun voorouders hebben. En omdat er geen winnaars of verliezers zijn, is er dus ook geen competitiedrang. De uitdaging is vooral een betere versie van jezelf te worden.
Muziek
De muziek is een belangrijk onderdeel van het ritueel en komt voornamelijk van de berimbau, een muziekboog gemaakt van een stok, een ijzeren snaar en een kalebas. De berimbau is de brug tussen het aardse rijk en de spirituele dimensie. Maar er worden ook vaak trommels, tamboerijnen en koeienbellen bespeeld.
Intuïtie
De muziek heeft geen vaste klank of ritme, maar wordt gemaakt op intuïtie. Tijdens het spel let de muzikant op de energieën die in de kring loskomen en stemt daar het ritme op af. Zo is het een constant samenspel tussen de dansende capoeirista’s en de muzikanten. Volgens de oude Afrikaanse tradities zorgt die wisselwerking ervoor dat je ziel naar de voorgrond van je bewustzijn komt.
Sprituele traditie
Door de diepe emoties die ten grondslag liggen aan capoeira is het ook een heel spiritueel ritueel. De dansende aanvals- en verdedigingshoudingen gaan dieper dan alleen fysieke inspanning, ze brengen je in een flow en worden een manifestatie van je diepste innerlijke zelf. Je stelt niet alleen lichaam open, maar ook je hart en je ziel. Zo kun je afrekenen met opgekropte emoties en jezelf emotioneel zuiveren. Geoefende capoeira’s zien capoeira ook niet als een gewone sport, maar als een reis waarin je afrekent met oude beperkingen, angsten en je belemmerende ego.